Carme Polvillo durant la roda de premsa
Carme Polvillo durant la roda de premsa

R. Radó

La CUP proposa el model escandinau per a aconseguir més habitatge social

Carme Polvillo ha assegurat que un terç dels habitants de Copenhague viuen en cooperatives d'habitatge social

Copiar el model escandinau de cooperatives d'habitatge és la principal alternativa que proposa la CUP per fer front a l'alt preu de la vivenda. En aquest model, anomenat sistema Andel, una associació de persones tenen dret a un lloguer indefinit d'un habitatge públic i Carme Polvillo ha assegurat que, si es portés a terme, “el preu final de les promocions baixaria a la meitat”.

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) ha presentat aquest migdia les seves propostes en matèria d'habitatge al davant de l'antiga fàbrica Iveco-Pegaso, actualment un solar on els camions estaven treballant mentre la número dos de la llista, Carme Polvillo, exposava les idees del partit en aquesta matèria. Els independentistes creuen que és “prioritari que l'ajuntament estableixi mecanismes públics per facilitar l'accés a l'habitatge”.

Els associats en iniciatives com l'Andel han de fer una aportació inicial d'entre 15.000 i 50.000 euros i, a partir d'aquí, lloguers baixos que es destinen “a la millora urbana, com nous equipaments o més zones verdes”. Polvillo ha destacat que “un de cada tres habitants de Copenhague viu en habitatges gestionats d'aquesta manera. Ara per ara, Cerdanyola del Vallès és l'única ciutat catalana on s'està començant a avançar en aquest sistema. La CUP també ha citat el sistema de “tempteig i retracte”, en el qual en qualsevol compra-venda l'ajuntament és el primer que té dret a comprar, de manera que es podria “tenir habitatges públics de segona mà o esponjar alguns barris”.

Crítiques a PUMSA i el Pla d'Habitatge
Com és habitual, la candidatura independentista ha criticat durament la política de l'actual govern tripartit. “El balanç del Pla Local d'Habitatge, impulsat per Esquerra, i de la gestió de PUMSA, en mans del PSC, és d'escàndol”, ha dit Polvillo, que s'ha queixat que “només 117 dels 8.500 habitatges que s'han construït els últims set anys tenen algun tipus de protecció”. Polvillo ha apostat perquè Mataró mantingui el concepte dels “quatre quarts” del Pla General de 1995, que divideix la ciutat en quatre eixos (urbà, agrícola, forestal i marítim) i també perquè la ciutat exerceixi un paper “capdavanter en l'arc metropolità”.

La CUP admet les dificultats de finançament que tenen els ajuntaments per això reclamen que l'equip de govern mataroní “pressioni a la Federació de Municipis de Catalunya i a l'Associació Catalana de Municipis per plantar-se a Madrid: no pot ser que la ciutat s'hagi de finançar amb les almoines de Madrid i la construcció”. Polvillo ha dit que el finançament actual és “pa per avui i fam per demà”. Pels independentistes, construir habitatges farà augmentar els habitants de Mataró i, aleshores, caldran nous equipaments, de manera que la ciutat continuarà amb un problema de finançament.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive