L'escola Mare de Déu de Lourdes, que des del 1906 pertany a la congregació de les germanes de la Misericòrdia de Moissac, passarà a ser de titularitat d'una Fundació Privada formada per mestres, exalumnes, familiars i religioses. Aquest és el regal que les monges de les Franceses han fet a la comunitat educativa per celebrar el centenari de l'escola. L'anunci es va fer públic dijous dia 27 durant la inauguració de l'exposició commemorativa d'aquest aniversari.
Mare de Déu de Lourdes és l'última escola que encara pertany a la congregació de les germanes de la Misericòrdia, iniciada el segle XIX a França per Madame Gényer. Durant més de cent anys, la congregació ha gestionat escoles i residències al sud de França, Navarra i Catalunya. Tot i que des de l'any 1998 les religioses ja no imparteixen classes i només realitzen tasques de suport al menjador i en extraescolars, la titularitat de l'escola ha continuat siguent de la congregació. "Ara nomes queden sis monges i ja són grans", explica la cap d'estudis Carme Serra, "però han volgut donar que una fundació continui la tasca de l'escola.
La Fundació Madame Gényer integra, a banda de professors, pares i mares, exalumnes, a tres religioses en representació de la Congregació: dues provenen de França, la germana superiora sor Nicole i sor Teresa; mentre que la tercera és la germana Amparo, superiora de la congregació a Mataró. La germana Amparo es va mostrar ahir especialment emocionada "en veure que l'escola continuarà". "Em toca molt el cor perquè l'escola me la sento molt meva", recorda aquesta religiosa que va arribar a Mataró des de França ara fa cinquanta anys. Les Franceses van simbolitzar, el passat dimarts dia 4 d'abril, el traspàs de la titularitat del centre a la nova fundació en un acte que va tenir lloc a l'escola i que va comptar amb la presència de religioses de la congregació de Moissac.
Una escola per la ciutat
La inauguració de la mostra, titulada "Mare de Déu de Lourdes, 100 anys fent camí", va aplegar un bon nombre d'exalumnes, monges i mestres de l'escola i va estar presidida per l'alcalde, Joan Antoni Baron, i el regidor d'Educació, Pep Comas. Baron va voler agrair la "generositat" de la congregació per "haver regalat una escola a la ciutat". Segons l'alcalde, la Fundació que gestionarà a partir d'ara el centre ha adquirit el compromís "de continuar amb l'escola però també de vetllar pel seu passat".
En el seu discurs, Baron va posar molt d'ènfasi en la importància de l'educació "necessitarem nois i noies ben preparats", va dir- i va assenyalar la gran influència que té l'escola "en la creació de caràcters i la formació de ciutadans". "Quan veus les maneres de ser de les persones i saps a quina escola han anat veus que els caràcters lliguen amb l'educació que han rebut", va afirmar Baron, que també va destacar "la discreció i senzillesa" de la tasca duta a terme a les Franceses, "una escola que mai ha estat elitista, sinó molt popular i oberta a la ciutat".
Per la seva banda, Carme Serra va voler deixar constància de la il·lusió que mestres, alumnes, pares i religioses han posat en l'organització dels actes de celebració del centenari i més concretament de l'exposició. "No voliem posar només quatre fotos, sinó despertar somriures còmplices que fessin recordar anècdotes viscudes", va afegir en referència a una mostra que fa un repàs fotogràfic, però també a través dels diferents uniformes, els llibres i els treballs escolars, a aquests cent anys d'història. L'exposició es pot visitar fins el proper 4 de juny a la sala d'exposicions de la Caixa Laietana situada a la plaça de Santa Anna.
Baron en un moment de la inauguració
Comentaris