La comunitat de veïns de l'edifici on s'ubica la residència Mare Nostra va queixar-se aquest dijous dia 11 en el ple municipal de la manca de solucions a la falta de permisos de la residència i van qualificar de "caciquisme" l'actitud de la fundació responsable del geriàtric. El secretari de la comunitat de propietaris de l'edifici, Miguel Ángel Torres, va criticar l'"actitud permissiva" de l'ajuntament vers la residència, que segons ell ha rebut des de la seva creació un "tracte de favor" per part del consistori.
La residència Mare Nostra funciona amb total normalitat malgrat no disposar de llicència d'activitats. L'Ajuntament va denegar el passat mes de maig aquesta llicència per causes legals, després de comprovar que el darrer projecte presentat per la Fundació privada que gestiona el centre no s'adiu a la normativa vigent.
Secundat per desenes de veïns, Torres va queixar-se del "xantatge emocional" que exerceix la Fundació Mare Nostra gràcies a la seva activitat: "els que ens queixem ho hem de fer quasi demanant disculpes, cosa que no passaria si en lloc d'una residència estiguéssim parlant d'un bar, un CAP o una empresa". "Entenem va dir Torres- que les nostres demandes, tot i ser justes, no són fàcils de defensar" i va estranyar-se que la residència pugui estar funcionant de forma irregular des de 1987.
Una situació complexa
Guirao va remarcar que la residència no disposa de llicència i va aclarir que "sense llicència, l'activitat no es pot realitzar". Guirao, que va posar èmfasi en la complexitat de la situació, ja que "per la tipologia de l'activitat és difícil fer una acció immediata", va aclarir que l'ajuntament no havia instat al tancament de la residència a causa del litigi obert sobre la concessió de la llicència.
La discussió al voltant de la residència va començar arran d'una pregunta del grup municipal del Partit Popular. El portaveu popular, Paulí Mojedano, va lamentar el poc "compromís" que segons ell hi havia en la resposta de l'equip de govern. Segons Mojedano, "fa molts anys que es ve arrossegant aquest problema i si no arriben a denunciar aquesta situació els veïns de l'edifici que conviuen amb els residents, mai haguéssim tingut coneixement d'aquesta situació".
-
Un problema que ve de lluny
La residència Mare Nostra va ser la primera que va entrar en funcionament a la ciutat, el 8 de juny del 1981. Els conflictes per la pressumpta irregularitat del centre van començar l'any 1995, arran de les queixes del veïns que protestaven per les molèsties que els causaven els avis i que encara duren, segons denuncia el PP. Aquestes protestes veïnals van posar de manifest que la residència no disposava de llicència. L'Ajuntament va intentar buscar alternatives i per això inicialment es va proposar el trasllat del centre a diversos terrenys municipals, entre ells un de la Figuera Major i la mateixa Llar Cabanellas. Finalment, però, l'opció del trasllat s'ha descartat. L'any 2001 l'Ajuntament va presentar un primer expedient de clausura, però en aquell moment no es va fer efectiu per un defecte de formes. En aquella ocasió la Fundació també va presentar un recurs que el jutge va resoldre al seu favor.
Miguel Ángel Torres, durant la seva intervenció al ple.
Comentaris