Ermita de la Mare de Déu de Maig
Ermita de la Mare de Déu de Maig

laMalla.cat

La ciutat romana de Iesso i els pobles de La Segarra

La ruta d'aquesta setmana ens porta pels camins de la Segarra. La caminada no té cap tipus de complicació i el recorregut total és de 9 kilòmetres. Guissona, Bellvei i Torrefeta són els nostres destins.

La ciutat romana de Iesso, va ser fundada cap a l'any 100 aC i la seva època d'esplendor va ser el segle II-III dC. Després de la conquesta feudal del segle XI, la vila es va convertir en Guissona, que va ser i encara és una de les principals poblacions de la Segarra. La rodalia de la vila conserva traces d'una llarga història. Així, es passa per viles closes i pobles encastellats presidits per cases fortes adornades amb finestrals renaixentistes i escuts d'armes, com les de Bellveí i de Torrefeta. A les mateixes poblacions trobem les esglésies d'estil barroc o classicitzant de Sant Jaume de Bellveí i de Sant Amanç de Torrefeta. En aquesta última, una pedra situada a la façana du la inscripció "Fonc posada la primera pedra als 25 mars 1675".
Enllaços

La rodalia de la vila conserva traces d'una llarga història. Així, es passa per viles closes i pobles encastellats presidits per cases fortes adornades amb finestrals renaixentistes i escuts d'armes, com les de Bellveí i de Torrefeta. A les mateixes poblacions trobem les esglésies d'estil barroc o classicitzant de Sant Jaume de Bellveí i de Sant Amanç de Torrefeta. En aquesta última, una pedra situada a la façana du la inscripció "Fonc posada la primera pedra als 25 mars 1675".

A Torrefeta també hi ha els portals de mig punt i grans dovelles que permeten l'accés a l'antiga vila closa, de la qual encara es conserven les arcades gòtiques en els carrers del nucli antic.

La Ruta dels Romans discorre pel centre de la plana de Guissona, una veritable subcomarca estesa entre les conques del Llobregós i del Sió. El terreny, una mica més ondulat al sector meridional del recorregut, on es troba la fondalada de Torrefeta i Bellveí, és ric en conreus de cereal, entre els quals es poden veure les parets de pedra seca que antigament permetien l'aprofitament de l'aigua de pluja. Avui també es troben petits regadius a les ribes de la riera del Passerell.

Sortim de Guissona per l'antiga carretera que unia aquesta població amb Cervera. El cartell indicatiu és davant de 'Cal Conilles'. Agafem un camí de pendent suau direcció Sud. Deixem un camí a la dreta i continuem recte, passant de llarg una cruïlla de camins seguint una línia d'alta tensió.

Més endavant trobem una nova cruïlla i agafem el de la dreta fins que veiem un cobert en mal estat. Seguim pel mateix camí fins a la propera cruïlla o girem a l'esquerra. Just al davant tenim el poble de Bellvei. Quan hi arribem, l'haurem de vorejar per l'esquerra fins que trobem una plaça amb gronxadors. Seguim recte i deixem el poble enrere fins que trobem una cruïlla de cinc camins. Aquí trenquem a la dreta en direcció a ponent.

Ens dirigim ara cap a la vila closa de Torrefeta. Travessem la carretera Cervera-Guissona (L-311) i trobarem indicat el camí - a la dreta- que ens porta al municipi. Després de creuar-lo, sortim en direcció Nord cap a Guissona. Pel camí hi trobem l'ermita de la Mare de Déu de maig i des d'aquí seguirem el camí de tornada a Guissona.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive