Tota la brossa orgànica del Maresme s’envia ja a la planta de compostatge de Granollers des de principis d’aquest 2011. D’aquesta manera es compleix el pla territorial sectorial d’infraestructures de gestió de residus municipals, que contemplava aquesta possibilitat des que la planta vallesana es va instal·lar. Durant dos anys no ha pogut ser possible perquè la posada en marxa no era complerta, i la brossa orgànica de la comarca s’havia de portar a Botarell (el Baix Camp) i Alguaire (Segrià).
Durant aquest temps, l'orgànica del Maresme, unes 25.000 tones anuals, s'han dipositat a l'Ecoparc 2 de Montcada i Reixach. En els últims mesos, però, des del juny del 2010, aquesta instal·lació ja no va poder assumir la brossa provinent d'aquesta comarca. Així, entre juny i desembre, els camions carregats amb la brossa orgànica del Maresme havien de fer llargs viatges fins les plantes tarragonines i lleidatanes.
Superada la fase d'engegada, en el moment en què el Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental havia de recepcionar l'obra, l'empresa constructora no va poder acreditar els rendiments de funcionaments acordats.La unió temporal d'empreses (UTE), integrada per les societats SUFI i Hera Amasa, haurà d'assolir els objectius abans del 15 d'abril, que és l'ultimàtum que han posat des del consorci. Des del Maresme això preocupa i temen que si la situació no es normalitza definitivament els camions hagin de tornar a fer molts quilòmetres per poder fer una bona gestió de la fracció orgànica.
El rendiment de la planta de Granollers és encara més greu si s'observen les xifres de generació de brossa a les comarques del Maresme i del Vallès. L'últim any es van generar en aquestes dues comarques unes 55.000 tones d'orgànica, mentre que la capacitat de la planta de Granollers a ple rendiment és d'unes 45.000 tones.
-
Comentaris