Des de fa cinquanta anys, els amants de la pesca i la fotografia submarina dediquen la seva activitat a desvetllar els secrets dels fons marítim de la comarca. La Societat de Pesca i Activitats Subaquàtiques (SPAS) de Mataró va néixer ara fa mig segle per iniciativa d’un grup d’aficionats a la pesca recreativa de canya i a la pesca submarina, que volien promocionar la seva activitat, però també disposar d’un espai social on poder compartir experiències. L’associació es va fundar oficialment el 14 de febrer del 1959. Ara, a només tres mesos d’aquest aniversari, l’SPAS escalfa motors i es prepara per a tot un any de celebracions. El tret de sortida tindrà lloc el proper dissabte, dia 29, amb un sopar de germanor. Durant aquest sopar es farà també la presentació del llibre “El mar de Mataró”, un volum escrit per diversos autors que recull els moments viscuts, les anècdotes i les històries personals dels membres que han format i formen encara part d’una associació que treballa per descobrir i divulgar entre els ciutadans els tresors que oculta el litoral maresmenc en el seu fons marí.
“Tenim una riquesa molt important als nostres fons, hi ha molta cosa per veure i una fauna molt rica i variada”, explica Anna Maria Claus, presidenta de l’SPAS des de fa dos anys. Una mostra d’aquesta riquesa es pot trobar en la Posidònia oceànica, més coneguda com l’Alguer de Mataró. Des de fa onze anys, l’entitat col·labora en el seguiment de la seva evolució.
Però aquesta és només una de les moltes activitats que realitza l’SPAS, que es divideixen en les disciplines que es practiquen en apnea i les que es realitzen amb escafandre, i que van des del lleure a l’alta competició. Aquestes activitats inclouen la pesca i fotografia submarina i subaquàtica, els cursos d’apnea –que es fan a l’estiu- i els d’iniciació al submarinisme –que es fa cada mes- i la celebració de campionats de pesca i fotografia valedors per als Campionats de Catalunya en les diferents modalitats. L’associació tampoc oblida la seva vessant social i per això col·labora activament en diversos esdeveniments de la ciutat, com ara la travessa nedant del Port de Mataró o el Mulla’t per l’esclerosi múltiple. Una altra de les activitats amb projecció popular són els batejos, una oportunitat per als poc avesats en les activitats subaquàtiques de descobrir els plaers que els ofereix el fons del mar.
Anna Maria Claus ha viscut la passió per les activitats subaquàtiques des de ben petita, ja que el seu pare, Joan Claus, va ser un dels socis fundadors de l’entitat. Gràcies a aquest fet, l’Anna Maria, juntament amb Rosa Maria Bone i altres, va ser també una de les primeres dones de la ciutat a practicar, a mitjans dels anys setanta, un esport fins llavors limitat només als homes. “Al principi no hi havia indumentària per a les dones, i amb els d’home quedàvem molt aixafades”, explica Claus, que també recorda l’animada vida social a la “Barraca”, un local de trobada instal·lat a la platja de Sant Simó on l’SPAS va iniciar les seves activitats. Actualment, l’entitat compta actualment amb uns 1200 socis, tant de Mataró i del Maresme com d’altres comarques catalanes i fins i tot d’altres punts de l’estat espanyol. Els socis es poden classificar en tres tipologies: els menuts de menys de vuit anys, que encara no tenen l’edat per començar a fer cursos de submarisme però que els seus pares ja han apuntat a l’associació; els esportistes, que participen en les diferents competicions, i els aficionats que per diverses raons se senten vinculats a l’entitat. Gràcies a aquest grup de socis, l’SPAS és des de fa deu anys el club amb més llicències federatives de Catalunya.
Coincidint amb el cinquantè aniversari l’entitat fa balanç i es planteja nous reptes. Un d’aquests objectius és el de donar a conèixer les seves activitats i arribar a tots els ciutadans: “volem ser un pont entre la ciutat i el mar”, explica Claus. Un altre dels reptes és el de propiciar el canvi generacional en la junta de l’associació. Pel que fa a les problemàtiques a les quals ha de fer front l’entitat, Anna Maria Claus apunta les mancances de les instal·lacions del Port de Mataró per tal de poder realitzar activitats. “Les instal·lacions de la base nàutica no són gaire àgils, no estan preparades per als esportistes, s’hauria d’anar pensant en unes noves instal·lacions”, reclama. Però tot i aquestes mancances, l’SPAS continua endavant amb les seves activitats. L’energia dels seus membres queda de manifest en l’extens programa d’actes previstos des d’ara i fins a finals del 2009. Entre els actes d’aniversari, destaca la organització del Campionat d’Espanya d’equips de pesca submarina, una important cita que l’SPAS ja va organitzar l’any 94. “Volem superar-nos i demostrar que Mataró té capacitat per fer actes d’aquesta magnitud”, diu Claus.
-
Comentaris