Les crítiques per la manca de transparència de la gestió de Pumsa es van tornar a sentir durant les Juntes Generals de les empreses municipals que pertanyen al grup (que també inclou Prohabitatge i Gintra), i que van tenir lloc dijous passat, dia 29, a la Sala de Plens de l’Ajuntament. El cap de grup municipal de CiU, Joan Mora, va posar el cas del lloguer de la botiga Actua com a exemple d'aquesta manca de transparència de l'empresa d'Urbanisme. Segons el líder nacionalista, l’informe de l’exercici del 2007 inclou els 332.582 euros del lloguer de la botiga de la Plaça de la Muralla com una pèrdua provisionada. "Si no s’hagués fet aquesta mala gestió, la ciutat ara tindria 332.000 euros més que ara no tenim perquè no s’han cobrat", va dir. Mora va recordar, a més, el fet que el govern havia ocultat aquesta informació. D’altra banda, Mora critica també que l’Ajuntament estigui finançant l’empresa municipal a través del finançament del lloguer d’aproximadament 150.000 euros de l’edifici de Vidre, on s’ubica l’empresa municipal. Durant la Junta General, el cap de CiU també va fer una reflexió sobre el canvi de cicle econòmic i va advertir de la dificultat de trobar préstecs hipotecaris per dur a terme projectes: "caldrà que prioritzem els objectius i que afilem les coses que volem fer perquè la situació canvia", va avisar.
Segons el cap del grup municipal del PP, Pau Mojedano, l’activitat de Pumsa només es dirigeix "als pilotassos" i deixa de banda altres qüestions com l’habitatge social o la rehabilitació dels barris. Això és així, segons va argumentar, perquè l’empresa municipal “és la font essencial de finançament de l’Ajuntament”. Mojedano, que també va denunciar la manca de transparència en la gestió de Pumsa, va insistir en que l’empresa municipal “fa competència deslleial als promotors privats”. A més, el portaveu popular considera que els resultats obtinguts en l’exercici del 2007 són “minsos”, va criticar el fet que l’empresa municipal “faci coses que hauria de fer l’Ajuntament”, com ara editar calendaris, i va advertir del risc que es perdin inversions previstes: “què passaria si al final el Corte Inglès no es pogués fer?”, es va preguntar. Pel que fa a Prohabitatge, va qüestionar la utilitat d’aquesta empresa l’activitat de la qual és, al seu parer, “bastant pobre”. “No s’han aportat idees gaire imaginatives”, va afegir. De Gintra, per últim, va demanar que una major contenció de la despesa.
Per la seva banda, el portaveu de la CUP, Xavier Safont-Tria, va tornar a deixar sentir les crítiques per la “pràctica especulativa allunyada dels interessos de la ciutadania” que, al seu parer, porta a terme Pumsa. El regidor independentista també va lamentar la pèrdua de potencial industrial de la ciutat i la manca de respecte al territori on encara es desenvolupa l’activitat agrícola, així com també va advertir que Prohabitatge “hauria de tenir un pes més important”. Per últim, va criticar l’aposta del govern municipal de creació de més aparcaments ja que considera que així es prima l’ús del vehicle privat.
Els comptes de Pumsa es van aprovar amb els vots en contra dels tres grups de l’oposició. En el cas de Gintra i Prohabitatge, CiU es va abstenir mentre que PP i CUP hi va votar en contra.
Junta General d'Aigües de Mataró
En la mateixa sessió es van aprovar els comptes de l’empresa municipal Aigües de Mataró, amb els vots en contra de CiU i l’abstenció del PP i la CUP. Els nacionalistes van justificar el seu vot pel fet que no entenen perquè l’empresa municipal ha d’assumir les càrregues derivades de la gestió de la xarxa de clavegueram. “L’aigua s’anirà encarint per l’efecte del clavegueram, gastem menys aigua però paguem més per cobrir els ingressos de la companyia”, explica Joan Mora, recordant que Aigües de Mataró s’ha d’endeutar per fer front als projectes de millora del clavegueram, una despesa que al seu parer hauria de correspondre al mateix Ajuntament. Mora també va lamentar el fet que els grups de l’oposició hagin quedat fora de l’empresa MESSA, que gestiona el Tub Verd, així com que s’hagi contractat l’exregidor Arcadi Vilert. Sobre la primera qüestió, la presidenta d'Aigües de Mataró, Quitèria Guirao, va assegurar que l'opinió de l'oposició es tindria en compte i debatria en el si del consell d'AAMMSA i de Pumsa. El popular Pau Mojedano va coincidir en criticar que la gestió del clavegueram depengui de l’empresa municipal. "El ciutadà ho acaba pagant tot”, va sintetitzar. Xavier Safont-Tria (CUP) va demanar "noves polítiques que encaixin amb la nova cultura de l’aigua".
Un instant de la Junta General del dia 29
Comentaris