L’Hospital de Mataró va tancar l’any 2017 amb un dèficit de 4,07 milions d’euros i té previst tancar el 2018 amb un altre compte negatiu de 3,6 milions d’euros. El resultat de l’any passat està molt lluny dels 183.000 euros de dèficit previstos inicialment, i això ha provocat que el Comitè de Treballadors titlli “d’impossible reequilibri” el Consorci Sanitari del Maresme, que va engegar un pla per equilibrar comptes que ara per ara sembla lluny de complir-se.
Des dels treballadors també s’indica que a tot això s’afegeix que “fa més de 18 anys que no hi ha un pla de renovació de l’Hospital de Mataró”, i reiteren les queixes ja conegudes sobre material obsolet i incapacitat estructural per atendre la població de referència: “ha passat de 110.000 a 273.000 habitants en l’actualitat”. Recorden que quan es va fer l’Hospital al 99, ja era amb menys capacitat de la prevista per la gent que calia atendre i que ara gairebé s’ha multiplicat per dos.
Lamenten també que les solucions per aquest problema estructural siguin “encabir nous serveis assistencials de mala manera en espais petits, afinant als pacients com sardines en llauna i amb conseqüències com llistes d’espera, pèrdua de drets com la intimitat i l’acompanyament o la dignitat d’usuaris i treballadors”. Per ells, el pla de reequilibri després de tres anys no ha arribat a res i consideren que un de nou tampoc salvarà el consorci.
Imprevistos que han fet créixer el dèficit
Des de gerència de l’Hospital de Mataró han explicat a Capgròs que les dades són correctes, i que aquest dèficit (que cal assenyalar com a definitiu quan l’auditoria de març així ho determini) es deu a que “hi ha hagut tres accions que en el pla de reequilibri no estaven contemplades i que han incrementat la despesa: no és un fracàs del pla, sinó una realitat que ha modificat el que teníem previst”. Entre les accions hi ha el retorn de la paga de Nadal de 2012, una sentència que ha suposat uns variables extres i l’increment salarial de l’1% de la plantilla.
Des de l’Hospital indiquen que són coses “no previstes” però que el més important és que “la despesa corrent prevista al pla no s’ha desviat”, i que per tant aquest “estava funcionant correctament”. Ara tocarà refer el pla de reequilibri per adaptar-se a la nova situació, afegeixen.
Quina és la solució?
Des del Comitè de Treballadors assenyalen que Gerència els ha indicat que la sol·lució és ampliar la capacitat assistencial (més quiròfans) en espais que ja tenen la seva utilitat i que per tant es faran “reorganitzacions impossibles per arribar a la mateixa conclusió de sempre: cal més lloc per a controls, consultes, serveis i així oferir més intervencions i disminuir llista d’espera”. El Comitè explica en un comunicat que la plantilla es troba en “desencís” que mica en mica “es converteix en desvinculació i desídia, creat per un esgotament evident a causa de no ser escoltats i que ni direcció ni autoritats prenguin mesures”.
Per últim, el comitè alerta que “és urgent fer un estudi de les necessitats actuals i futures a 10 anys vistes, elaborar un pla director de la sanitat al Maresme Central i concretar les necessitats sanitàries de població i les inversions necessàries per mantenir una qualitat assistencial adient”.
Comentaris