El servei de Rehabilitació de l’Hospital de Mataró ha ideat un tipus de pròtesi per a persones amb la cama amputada per sobre del genoll –la majoria dels casos– que es cargola directament al fèmur a través d’un implant a l’os que sobresurt del monyó per connectar amb la cama ortopèdica.
L’implant permet als pacients prescindir de l’encaix convencional exterior que s’agafa al monyó de la cama, eliminant així tots els problemes associats a aquest tipus de pròtesis, com la sudoració, dolors o desajustos en la fixació de la peça. A més, la nova tècnica dota els pacients d’una major mobilitat, autonomia i, sobretot, sensibilitat. “Quan camines reps l’impacte directament al fèmur i saps si el que estàs trepitjant és gespa, sorra o asfalt”, explica Neus Pujolar, una de les pacients que s’ha sotmès a la prova pilot d’aquest nou enginy.
"Sentir" el fèmur
Ester Muela, una altra de les pacients de l’Hospital de Mataró que té implantat des de fa dos anys aquest tipus de pròtesi, assegura que es va “emocionar” el primer dia que li van posar l’implant perquè després de nou anys amputada va tornar a “sentir” el seu fèmur: “El vaig notar corrent per tota la cama. Va ser molt emocionant”.
Aquesta pacient assegura que el nou sistema també ha acabat amb el principal problema que li donava la pròtesi convencional, que era la sudoració del monyó i totes les complicacions que hi ha associades. “Abans caminava tres minuts i ja no podia més, em costava entrar al cotxe i queia perquè no notava què estava trepitjant”, afegeix. Neus Pujolar també destaca les millores vinculades a les sensacions. “Saps el que trepitges i et dona més estabilitat. Camines més ràpid i et canses menys”, assegura. La pacient diu que el fet de guanyar aquest nivell de mobilitat i autonomia li permet caminar fins a deu quilòmetres sense complicacions excessives, quan amb l’altra pròtesi pràcticament no es movia.
Comentaris