-
-

Salva Fernàndez

L’Hospital de Mataró 'comparteix' les reivindicacions dels manifestants

El gerent del Consorci recalca, però, que no està d'acord amb el tipus de mobilització perquè pot provocar lectures errònies del que es reclama

L’Hospital de Mataró comparteix la pràctica majoria de reivindicacions que els manifestants van proclamar en la massiva manifestació de dissabte passat a Mataró. El gerent del Consorci Sanitari del Maresme, Joaquim Esperalba, va explicar en una trobada amb periodistes que “compartim moltes de les reivindicacions, però no el tipus de mobilització escollit”.

Esperalba afirma que tenen diàleg i contactes constants amb la Coordinadora  en Defensa de la Sanitat Pública i que la tancada a l’Hospital es va pactar amb el Consell Rector, però creu que aquests actes poden donar una visió equivocada del que es reclama: “No estic d’acord amb l’ocupació perquè la lectura que se’n pot fer és que l’Hospital de Mataró té problemes i que es qüestiona el treball dels professionals de la casa, quan són precisament els artífex que permeten que el cop de les retallades sigui menor del que podria ser”. A més, Esperalba recalca que hi ha algunes reivindicacions que “són falses”, ja que assegura que “és mentida que no es facin proves complementàries o se’n facin menys i també és mentida que no es faci atenció 24 hores”.

La reinvenció de l’Hospital
Des que el nou equip directiu va entrar al 2011 a l’Hospital de Mataró s’han fet diverses actuacions per optimitzar recursos, explica Esperalba. “ha baixat un 12% el pressupost i hem hagut de fer ajustos per treballar el mateix amb menys diners”, assegura. Això ha passat per tocar salaris de treballadors i enderrerir inversions previstes. “Estar on estem no seria possible sense la implicació de professionals que cobren menys i la confiança de la ciutadania, que es manté malgrat tot”. Un altre  repte de l’Hospital ha estat reformular l’organització i el tractament en casos com els malalts crònics, que són pocs però els que més recursos consumeixen del pressupost: hospitalització a domicili, atenció 24 hores i actuacions preventives.

Per Esperalba, el futur de la sanitat pública passa per una relació entre els professionals i els malalts diferents, on els dos agents siguin "actius" i es "coordinin" per afrontar la malaltia. "Cal invertir en la prevenció per poder gestionar millor el fet que la majoria dels recursos, que cada cop són menys, es reparteixin millor". Una coordinació que funcioni com en el cas de les accions que es fan ja a dia d'avui amb els malalts crònics. Actualment, 2.600 malalts consumeixen el 60% del pressupost de l'Hospital de Mataró.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive