Investigadors de l'Escola Universitària Politècnica de Mataró (EUPM) han desenvolupat un sistema digital que funciona com una "marca d'aigua" inserida en les gravacions de veu i que permet garantir l'autenticitat de les veus una vegada que aquestes es reprodueixen. El sistema ha estat realitzat conjuntament pel departament de tractament de senyal, liderat pel doctor Marcos Faúndez de l'EUPM i la universitat de Graz a Àustria.
Aquest complex sistema consisteix a introduir uns bits d'informació en un missatge oral. Aquests bits, que són una combinació del senyal de la veu, no interfereixen en la reproducció del missatge però, en canvi, aporten unes dades que permeten descobrir si la veu ha estat manipulada, segons ha explicat Antoni Satué, integrant del departament de Telecomunicacions de l'EUPM.
"Es una característica de la veu que no es pot escoltar però que un ordinador pot interpretar", assenyala. D'aquesta manera s'evita que es pugui copiar un senyal de veu i s'utilitzi de manera fraudulenta, segons Satué. Aquesta nova tecnologia és una versió molt més moderna i sofisticada de les denominades "marques d'aigua" dels quadres de Goya, que acostumava a firmar els seus quadres en unes zones del llenç difícils d'apreciar, impossibles de veure a simple vista. "La característica està aquí, però no es veu si no t'hi fixes, així que algú pot copiar la pintura però segurament no la firma", explica l'enginyer.
L'objectiu de la marca d'aigua en els sistema de veu és el mateix: afegir un senyal no visible a la veu perquè el receptor del missatge comprovi si la reproducció és correcta. Entre les aplicacions d'aquesta nova tecnologia, que encara està en les fases de desenvolupament més incipients, destaca la seva aplicació en el terreny civil per garantir que les transmissions entre avions i la torre de control les efectuï qui correspongui i que les frases no han estat manipulades, com a vegades mostren les pel·lícules.
En el sector bancari es pot aplicar per donar instruccions de veu a través d'internet de manera segura i fiable, mentre que l'àmbit judicial, i concretament els forenses, també es poden veure beneficiats per aquest tipus d'investigacions.
El desenvolupament d'aquesta tecnologia s'emmarca al camp de la biometria, una ciència que estudia el reconeixement de les persones a través dels seus paràmetres biològics i de comportament. L'EUPM és l'únic centre a l'Estat que porta a terme investigació biomèdica en diversos camps com la veu, les empremtes, l'iris, la cara, les mans o la firma, encara que és en el tractament de la veu on s'han efectuat avenços més significatius, segons fonts del centre.
Comentaris