Les dues universitats que funcionen actualment a Mataró, l'Escola Universitària Politècnica (EUPM) i l'Escola Universitària del Maresme (EUM), han acordat convertir-se en un sol centre. Aquesta nova universitat entrarà en funcionanent el curs 2009-2010 i tindrà la seva seu al Tecnocampus Mataró (TCM), al poligon del Rengle. L'Ajuntament de Mataró, titular de l'EUPM (centre adscrit a la Universitat Politècnica de Catalunya), i el Consell Comarcal del Maresme, titular de l'EUM (adscrita a la Pompeu Fabra) han signar aquest dimarts dia 4 un conveni per establir un marc de cooperació que porti a la creació d'aquest model integrat d'estudis superiors a la comarca.
El conveni implica que l'EUM i el Consell Comarcal entrin a formar part de la Fundació Tecnocampus, un projecte que vol introduir Mataró a la Societat del Coneixement i impulsar un canvi en l'actual model econòmic de la ciutat. A més, el document preveu la creació d'una comissió tècnica que haurà de presentar, abans del primer semestre de 2006, un pla d'actuació conjunt per a la integració dels dos centres universitaris.
El principal repte d'aquest procés és integrar dos centres universitaris dispars (imparteixen matèries distintes i depenen d'entitats diferents) en un de sol i sota un únic organisme directiu. La presidenta de TCM i del Patronat de l'EUPM, Pilar González Agàpito, ha afirmat que «encara s'ha de discutir com es portarà a terme la fusió» i va destacar que el camí per aconseguir-ho «tot just acaba de començar».
Estudis complementaris
L'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, ha assegurat després de la signatura que Mataró i el Maresme «s'han de posicionar en el món universitari» i que la integració dels dos centres paliarà l'existència fins ara a la ciutat de dues ofertes universitàries diferents, quelcom que l'alcalde considera negatiu. Baron ha destacat que ambdues universitats son «claus» pel TCM i va assegurar que els seus estudis són complementaris: «Els estudiants de l'EUPM que vulguin crear empreses de base tecnològica necessitaran els coneixements empresarials que imparteix l'EUM". Per la seva banda, el president del Patronat de l'EUM, Antoni Soy, ha afirmat que ha arribat el moment de crear «una universitat del Maresme com cal».
-
Els centres
EUPM: Creada l'any 1982, compta amb prop de 600 estudiants, pertany a l'ajuntament de Mataró i està adscrita a la Universitat Politècnica de Catalunya. Imparteix enginyeries tècniques (informàtica, industrial i telemàtica) i un graduat en mitjans de comunicació.
EUM: Va néixer l'any 1994 com a centre adscrit a la Universitat Pompeu Fabra. Pertany al Consell Comarcal del Maresme i té al voltant de 600 estudiants. S'hi imparteixen diplomatures en empresarials i turisme.
Un moment de la signatura de l'acord.
Comentaris