Un tram de la N-II actual.
Un tram de la N-II actual.

A. de la Fuente

L’Estat estudia reconvertir la N-II en una autovia paral·lela a la C-32

L'estudi informatiu elaborat per Fomentapunta aquest corredor com la millor alternativa a la nacional

L'estudi informatiu de millora de la N-II, elaborat pel Ministeri de Foment, ja és a mans dels ajuntaments del Maresme. Aquest document ha estat redactat amb l'objectiu de seleccionar el traçat més convenient per a la construcció d'una alternativa a l'actual nacional al seu pas per la comarca i ha arribat als municipis a través del Ministeri de Medi Ambient, que vol saber l'opinió dels ajuntaments abans d'elaborar l'informe mediambiental sobre la proposta. Es tracta d'un primera fase de l'estudi informatiu que analitza els aspectes mediambientals, físics, culturals i territorials de la comarca per tal de determinar quina és la millor alternativa per millorar aquesta carretera.

L'estudi assenyala que la N-II «és una via molt col·lapsada i perillosa» i constata la impossibilitat de desdoblament d'aquesta carretera en el seu traçat actual, ja que es troba encaixada entre la via fèrria i els nuclis urbans, de manera que la única possibilitat de millorar-la és traslladar-la a un altre eix viari, més cap a l'interior. El document considera que el més adient és situar el nou traçat «el més a prop possible de la C-32», donat que el territori està molt urbanitzat i és molt difícil buscar un altre corredor allunyat de l'autopista. A més considera que aquesta opció reduirà l'impacte ambiental i l'efecte de partició del territori que comportaria la construcció d'un nou traçat.

Autovia de dues calçades
Tot i que no concreta els detalls d'aquesta nova via, Foment apunta algunes de les seves característiques: una autovia de dues calçades, de set metres d'ample, amb vorals exteriors de 2,50 metres, adjacents al traçat de l'autopista que permetran circular a una velocitat de 80 km/h. El cost estimat és de 200 milions d'euros.

Són 50 quilòmetres de recorregut, des del punt quilomètric 631,9 a l'enllaç de la B-20 a Montgat, fins al punt quilomètric 682, on connectarà amb el futur traçat Tordera-Fornells, pendent d'execució. Entre Montgat i Pineda es planteja un únic corredor al costat de la N-II, i des d'aquest municipi, als sis últims quilòmetres del recorregut, es proposen quatre alternatives: continuar per l'autopista, per una zona molt abrupta que faria necessària la construcció de túnels, desviar-se cap a la costa per enllaçar amb l'actual traçat de la N-II per la carretera de Sant Genís de Palafolls o, més endavant, per la riera d'en Jordà, o bé creuar la N-II (per Santa Susanna) i la carretera de Blanes per anar a buscar les zones més planes de la costa, molt a prop del litoral, i enllaçar després amb la actual N-II fins a Palafolls.

Pere Almera, president del Consell Comarcal del Maresme i alcalde de Vilassar de Mar, ha reconegut que es tracta «d'un document bàsic» i ha destacat que el tema encara està en una fase «molt incipient». Segons Almera, aquest estudi el que pretén és analitzar si a la comarca cap una autovia i per on hauria de passar.

La proposta de Foment és molt semblant a la defensada per l'anterior Govern de la Generalitat de construir calçades laterals al llarg de l'autopista C-32. Aquesta opció no compta amb el suport del conjunt de les forces polítiques de la comarca, que sí que s'han posat d'acord, en canvi, a demanar la gratuïtat de l'autopista per a tots els usuaris que siguin del Maresme.

Mira el dibuix del nou traçat

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive