Tres cicles formatius dividits per edats, tipologies i nivells de coneixement, que s’oferiran en cinc seus ubicades en escoles de primària de la ciutat, amb l’IES Miquel Biada com a eix central. Un aprenentatge musical basat en la pràctica de l’instrument més que en conceptes teòrics, en la interpretació en grup més que en les classes individuals. Amb preus econòmics perquè tothom pugui accedir a l’ensenyament musical, i per a totes les edats, a partir dels 4 anys. Aquestes són les principals claus de l’Escola Municipal de Música (EMM), que entrarà en funcionament el proper més de setembre, tot i que les preinscripcions ja estan obertes des d’ahir dilluns, dia 4, i fins al proper 15 de maig. La regidora d’Educació, Conxita Calvo, i el director del centre, Ignasi Gómez, i la sotsdirectora general d'ensenyaments artístics de la Generalitat de Catalunya, Eulàlia Tatché, van presentar ahir a Can Palauet l’oferta formativa de la futura Escola Municipal-
“Volem una escola per a tots els nivells, que pugui atendre estudiants de música elemental però també a aquells que busquen la professionalització”, va dir Gómez. Per aconseguir-ho, s’opta per tres programes bàsics, subdividits en cicles: Formació inicial per a nens i nenes de 4 a 12 anys, que volen començar a fer música però no saben quin instrument prefereixen; Formació Bàsica, a partir dels 8 anys i sense cap límit d’edat posterior, per a aquells que vulguin aprendre a tocar un instrument i formar part d’una banda, un conjunt o una orquestra; i Formació avançada, per a joves o adults que volen aprofundir en aspectes tècnics, teòrics i pràctics i també per als que es volen preparar per a les proves d’accés als estudis musicals de grau superior. A més, hi haurà disponible una formació complementària optativa per aprofundir en altres aspectes. Tot plegat es realitzarà en cinc centres repartits per la ciutat: l’IES Miquel Biada i els CEIP Angeleta Ferrer, Antonio Machado, Rocafonda i Anxaneta. Una aposta per la descentralització que Gómez va assegurar que es realitza “a moltes altres escoles de Catalunya i Europa” i que té com a objectiu arribar a un major nombre de públic.
La interpretació musical en grup serà clau en el procés d’aprenentatge que rebran els estudiants matriculats a l’EMM. Des de la Formació Bàsica, els estudiants rebran classes individuals però també s’integraran en conjunts musicals. Es preveuen formacions de tot tipus, des de conjunts de música tradicoonal a Big Bands, passant per una orquestra de corda, un combo amb instruments propis del rock, un grup de percussió, un consort de flautes de bec i un grup de guitarres. “Som éssers socials, i el grup ha de ser l’espai d’aprenentatge”, va dir el director de l’EMM. La formació d’aquests grups, però, dependrà del nombre d’estudiants matriculats i dels seus interessos. Cada CEIP acollirà un o dos grups musicals diferents. Gómez també va apuntar que la pràctica musical estarà per sobre de la teoria en les prioritats de l’escola. “Volem que els alumnes surtin del primer dia de classe havent tocat i fent música”.
Conxita Calvo, per la seva banda, va insistir en defensar el model descentralitzat que s’ha escollit per a l’EMM i va recalcar que l’objectiu és “acostar la pràctica musical a nous sectors de la ciutat”. La presidenta de l’IME va apuntar que el projecte és “ambiciós” tot i reconèixer que està en els seus inicis i que tindrà “una implementació progressiva”. Calvo va assegurar que l’EMM estarà “oberta a tots els interessos i nivells”, amb preus assequibles i amb voluntat integradora.
-
Comentaris