L'avantprojecte de Programa d'Actuació municipal i de Pressupost per a l'any 2006 que ha presentat aquest migdia el govern municipal és el primer que incorpora les aportacions sorgides del Consell de Ciutat. Aquest òrgan consultiu, constituit per afavorir la participació ciutadana en aquest procés, s'ha encarregat de valorar i jerarquitzar les aportaciones dels diferents consells municipals i dels ciutadans a títol individual en un treball previ que a servit per a definir les prioritats del govern municipal de cara al proper any.
La tasca realitzada pel Consell de Ciutat es resumeix en les 162 propostes que s'han presentat al govern, i de les quals 118 s'han inclòs íntegrament en l'avantprojecte del PAM, 3 s'han acceptat parcialment i 14 s'han rebutjat. Segons el govern, s'estudiarà la forma d'encaixar les 27 aportacions restants. El Consell de Ciutat també ha contribuït a fixar les accions prioritàries, una labor que queda plasmada en una llista que estableix les 10 prioritats del govern per a l'any 2006.
Les deu prioritats
Entre aquestes prioritats destaquen l'impuls del Pacte per al desenvolupament Econòmic i Social, el compromís per augmentar l'oferta educativa amb al construcció de dues noves escoles bressol i dues de primària; la preocupació per promoure el civisme, garantir la neteja i mantenir els nivells de seguretat; la millora de l'atenció a la gent gran i les persones amb dependències; la millora de la qualitat de l'ocupació en col·lectius com el dels joves, amb iniciatives que es potenciaran com la Tecnoescola i la rehabilitació dels grans eixos reestructuradors dels barris, entre els que tindran especial importància les obres a les avingudes de Rafael Estrany i de Puig i Cadafalch.
A més, el tripartit de Mataró també vol facilitar l'accés a l'habitatge i per això, durant l'any vinent s'impulsaran un total de 131 nous habitatges de protecció oficial (alguns dels quals ja estan en construcció i els altres es començaran l'any vinent), que s'afegiran als 95 habitatges que el govern de la Generalitat construirà al Pla d'en Boet. D'altra banda, es començarà a desenvolupar el Pla d'Equipaments Culturals aprovat aquest any pel govern, amb projectes que veuran la llum com la Casa Arenas i d'altres que es començaran a tramitar, com és el cas de la reconversió de Can Marfà en el futur museu de la industrialització.
Baron ha recordat que el PAM i el Pressupost també responen als acords recollits al pacte de govern i ha afegit que per redactar aquest avantprojecte calia un govern cohesionat i una unitat de criteri, així com una situació equilibrada de les finances municipals, condicions que segons l'alcalde s'ha complert en tot moment.
El portaveu del grup municipal d'ICV-EUiA i cap de l'àrea de Serveis Personals, Jaume Graupera, ha destacat que des de la seva formació es va posar especial èmfasi en els àmbits del benestar social, la cultura i el manteniment i ha celebrat que finalment l'avantprojecte reflecteixi aquestes prioritats. Per la seva banda, el cap del grup municipal d'ERC, Genís Bargalló, ha explicat algunes de les accions previstes per l'any vinent relacionades amb l'eix de la sostenibilitat, que és el que té més pes, segons ha afirmat.
L'avantprojecte de PAM i pressupost es presentarà el proper dilluns dia 10 a la ciutadania en l'Audiència Pública que tindrà lloc a la biblioteca Pompeu Fabra a partir de les vuit del vespre. Aquest avantprojecte, a més, passarà de nou per la supervisió del Consell de Ciutat, abans de la seva aprovació inicial en el ple del 27 d'octubre. L'aprovació definitiva es farà al mes de desembre.
-
Més de 100 milions d'euros
L'avantprojecte de pressupost que s'ha encarregat de presentar la primera tinent d'alcalde Pilar Gonzàlez-Agápito destaca per superar, per primera vegada a Mataró, la xifra dels 100 milions d'euros. Així, per al 2006 l'Ajuntament disposarà d'un total de 100.622.395 euros, el que representa un 7,99% més de pressupost que aquest any. Aquesta xifra és provisional ja que se li haurà d'afegir, properament, el pressupost dels organismes autònoms i les empreses municipals.
Els ingressos s'apugen l'any vinent en un 5,80%, gràcies a la millora de la gestió dels tributs i del finançament local. De cada euro que ingressa el consistori, 36 cèntims corresponen a transferències d'altres administracions, 33 cèntims a impostos, 20 cèntims al cobrament de serveis públics i 11 cèntims als préstecs per inversions. Pel que fa a la despesa corrent aumenta un 5,63%, principalment en els àmbits de cultura (25%), acció social (17%) i els temes referits a carrers i transport (10%). El govern preveu destinar un 36% de les despeses als temes de ciutat i un 64% als serveis adreçats a les persones.
D'altra banda, les inversions també registren un augment, en aquest cas en un 28%, i se centraran especialment en dos grans àmbits, el de la construcció de nous equipaments educatius, esportius, culturals i socials; i el de les actuacions de reforma urbana. Pilar Gonzàlez-Agápito ha volgut destacar que una part de les inversions, concretament un 1,63 milions d'euros, provenen de l'estalvi del propi ajuntament.
Comentaris