-
-

V. B.

L’edifici de l’Angeleta Ferrer ‘era com caminar al costat d'un precipici’

L'arquitecte responsable de l'estudi de l'estat de l'edifici de Plaça de Cuba relata la quantitat de problemes que pateix l'estructura

L’arquitecte Joan Lluís Zamora, de la Universitat Politècnica de Catalunya, ha coordinat l’estudi sobre l’estat de l’edifici de l’Angeleta Ferrer a la plaça de Cuba. Els resultats preliminars els va explicar ahir dilluns en la reunió amb les famílies del centre, i el missatge que va transmetre va ser molt clar. “La quantitat de problemàtiques que hem trobat avalen la decisió que es va prendre de desallotjar d’urgència l’edifici” va dir.  Segons ell, la presència d’aluminosi, que va encendre totes les alarmes, “és gairebé una anècdota” si es tenen en compte altres incidències que pateix l’edifici: parets estintolades, sostres panxuts, bigues reutilitzades, rovellades o sense escairar... “Era com caminar al costat d’un precipici”, va dir Zamora. El risc de col·lapse imminent, en definitiva, era real.

Les paraules de Zamora, doctor arquitecte del Laboratori de Tecnologia a l’Arquitectura de l’UPC, va despertar certa perplexitat entre els assistents, davant la idea que els seus fills i filles havien fet classe en un edifici ple de problemes. Dos pares, Xavier Isern i Toni Vidal, van preguntar per què no hi havia cap informe previ que alertés d’aquesta situació, i per què no s’havia fet el manteniment necessari. Zamora va dir que l’edifici de Plaça de Cuba estava “perfectament mantingut” però arrossegava “una llarga càrrega històrica d’intervencions sobre la marxa” per arreglar els problemes puntuals que sorgien. “Es tracta d’un edifici molt vell i molt remenat, i el deteriorament ha estat tan lent que no van arribar a saltar les alarmes”, va afegir l’arquitecte. Entre els desgavells que amagava, i que s’han descobert gràcies a les inspeccions recents, hi ha “una aula aguantada per bigues de 150 anys en un estat molt justet”, segons Zamora.

Davant d’aquesta situació, Zamora considera que l’edifici requeriria “una llarga parada tècnica” per poder ser rehabilitat. “Seria una obra lenta, ja que es tracta d’un edifici antic i ubicat al centre històric, i no es podrien utilitzar mitjans industrialitzats”, va apuntar. Davant d’aquesta situació, i del fet que Serveis Territorials ja va comunicar a les famílies que la Generalitat no pensava finançar una nova escola en aquell emplaçament, s’ha decidit descartar la rehabilitació de l’edifici i s’ha apostat per la construcció d’una nova seu.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive