Ni Play Station ni Internet. Més de mig miler d'alumnes de sisè de primària apendran a pactar, calcular i concentrar-se amb l'aualé, un joc de taula d'orígen africà en la tercera jornada organitzada conjuntament pel Servei de Nova Ciutadania i el Patronat Municipal d'Esports. L'aualé es juga sobre un tauler amb diferents rengleres de forats i fitxes (llavors de baobab) que els jugadors desplaçen simulant l'acció de sembrar. A l'Àfrica una partida es pot allargar durant dies, i s'ha de pactar amb l'adversari per esdevenir guanyador.
En la primera jornada de la trobada, celebrada dimarts 15 de març al Pavelló de Cirera, més d'un centenar de parelles de nens i nenes d'onze i dotze anys comparaven les seves habilitats amb el joc africà. Tal i com si es tractés d'un pati monotemàtic, els nens jugaven distesos davant l'atenta mirada dels seus mestres. Aquests han treballat el joc durant quatre sessions en tres mesos dins l'aula. Alguns ja sabien jugar i molts esperaven l'hora de l'aualé comenta la mestra del CEIP Vista Alegre Victòria Florensa.
Pel que fa als nens, qualsevol joc nou que els faci sortir de la rutina és ben rebut. De l'aualé valoren la seva sencillesa i diversió. M'agrada molt perquè s'ha de pensar una mica. Si perds, pots jugar una altra vegada apunta l'alumna de l'Escola Cor de Maria Mònica Font. Comparant els jocs catalans amb els africans, hi troba una certa diferència, els africans són més senzills, trobo que els d'aquí tenen moltes normes.
La tercera trobada d'aualé ha pogut ser una realitat gràcies a la tasca de la monitora especialitzada Jalika Jammeh. Ella era l'encarregada de presentar el joc a les escoles, i la seva visita provocava sempre molta espectació. Es tracta d'un joc diferent i que permet conèixer altres cultures comenta. Durant els seus tres mesos de feina, ha percebut la gran facilitat que tenen els alumnes mataronins per apendre's les noves regles que exigeix l'aualé. Com apunta Jammeh, s'hi acostumen ràpidament perquè s'assembla a d'altres jocs que ja coneixien.
La segona jornada se celebrarà dijous 17 al mateix recinte.
Una troballa pedagògica
Els diferents mestres implicats han rebut amb satisfacció la proposta de l'aualé. Segons els professionals de l'educació, el joc africà és una troballa pedagògica que permet treballar diversos aspectes a la vegada. Sèries de números, la lògica, la concentració, la memòria
i sobretot els factors actitudinals com no enfadar-se, saber perdre, etc. ennumera el mestre de l'Escola Mare de Déu de Lourdes, Àlex Rodríguez.
Per la seva banda, la mestra del CEIP Vista Alegre Victòria Florensa, compara l'aualé amb els escacs quan comenta que és un joc d'atenció i de pensar les jugades futures. Permet relacionar-se amb el company i t'obliga a posar-te d'acord.
Comentaris