Mataró segueix sent la ciutat de més de 50.000 habitants amb més taxa d’atur de Catalunya, i aquest darrer mes d’agost, com a tot el país, hi ha un repunt. Però tot i això, si s’amplia la mirada es veu com les dades de desocupació estan en una clara línia descendent en els darrers anys. Fa quatre anys hi havia 14.262 persones sense feina registrades, mentre que al juliol d’aquest any ja n’éren 8.499, una variació de més del 30% que demostra certa millora de l’activitat econòmica.
Tal i com recorden els tècnics de l’ajuntament en ocupació, la capital del Maresme arrossega una crisi prèvia del sector del tèxtil, que es va reestructurar i va patir la deslocalització de moltes empreses, i que això es va sumar al cop de la crisi immobiliària. Han passat els anys, i ambdós sectors tenen una vitalitat molt diferent. El tèxtil tenia el pes del 8,57% dins de l’ocupació a Mataró ara fa quatre anys, i es troba actualment en aquest 2018 en un 7,22%. Per la seva banda, la construcció estava al 3,25% fa quatre anys (havia passat del 12% en plena bombolla) i actualment ha crescut fins el 4,87%. Ni un ni l’altre tenen la importància ni incidència que tenien fa una dècada i més enllà, però s’han estabilitzat i ja no són un punt crític en la pèrdua de treballs com passava abans.
Els experts indiquen que la tendència en atur registrat és positiva, i que l’especialització de l’ocupació en comerç, activitats sanitàries, hostaleria i ensenyament que hi ha a Mataró actualment no està rebent el càstig en desocupació que van patir motors com el tèxtil i la construcció.
El comerç, sector amb major pes
El comerç a l’engròs i al detall és el sector que té un major pes en l’ocupació a la capital del Maresme. Tant és així que el seu valor actual a nivel percentual és del 19,60%. Una xifra lleugerament inferior als darrers anys (20,82% al 2014) però que es manté força estable malgrat el soroll i els avisos d’alarma que genera veure com cada vegada es tanquen més locals i establiments històrics.
En aquest sentit, els tècnics de l’ajuntament expliquen que a nivell comarcal i català la pèrdua ha estat proporcional a la de Mataró, i que és una tendència que es pot veure arreu.El segon sector amb pes dins de l’ocupació assalariada a Mataró és la de les activitats sanitàries i veterinàries, que es troba amb un 17,24%, 1,3 punts per sobre respecte l’any passat i amb unes dades molt similars en els últims anys. Això engloba tant sanitat pública com privada.
En tot cas, és importar recalcar que cap dels sectors principals de la ciutat ha aconseguit tenir un pes superior al d’abans de la crisi iniciada al 2007. Entre ells, el de l’hostaleria destaca per haver anat creixent de manera constant a la ciutat i situar-se en el 6,67% del pes total en aquest 2018.
Més contractes, però de baixa qualitat
El nivell de contractació s’ha recuperat a tot Catalunya, i Mataró no n’és aliena tot i que amb menor intensitat. La ciutat va registrar al 2014 un total de 28.662 contractes nous, i el valor més recent aquest darrer any és de 37.138. També creixen els contractes indefinits. Se’n van fer 3.547 fa quatre anys i se n’ha fet 5.537 en el darrer valor registrat. Això, però, indica que tot i augmentar la contractació, aquesta no és de bona qualitat ja que 85 de cada 100 contractes són temporals.
La reactivació del mercat laboral es veu en aquest augment de contractes acumulats i en el repunt important que es viu, que serveixen per baixar les taxes d’atur. D’altra banda, la precarietat d’alguns dels contractes i la seva condició de temporals pot provocar que a la mínima, canviï el vent i hi hagi un augment en la taxa de desocupats.
Comentaris