L'exposició La Maternitat d'Elna, bressol de l'exili. 1939-1944, organitzada pel Programa per al Memorial Democràtic de la Generalitat, arriba divendres, dia 7, a l'Ateneu Caixa Laietana de Mataró. La mostra recupera la memòria de l'exili de milers de republicans després de la Guerra Civil i la història de la Maternitat d'Elna, on van néixer 597 fills d'exiliades. L'exposició s'instal·la ara a la capital del Maresme gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament i Caixa Laietana.
A punt de commemorar el setantè aniversari de l'inici de la Guerra Civil, la Generalitat ha engegat diverses iniciatives per recuperar la memòria de l'exili i la història de la Maternitat. La més important és l'exposició itinerant «La Maternitat d'Elna, bressol de l'exili. 1939-1944», organitzada pel Programa per al Memorial Democràtic amb la col·laboració de la UAB i l'Ajuntament d'Elna. La mostra es va inaugurar al desembre al Palau Robert de Barcelona, s'ha pogut visitar durant el mes de març a Sant Feliu de Llobregat i ara s'instal·la a la capital del Maresme.
L'exposició recull imatges fotogràfiques de la Maternitat: l'edifici, els nens que hi van néixer, les mares..., i la seva creadora: Elisabeth Eidenbenz. La major part d'aquestes fotografies han estat extretes dels seus àlbums personals i van ser fetes per ella mateixa. A més, reprodueix els records de l'exili de mig milió d'homes i dones que van haver de fugir a França a principis de 1939.
Divendres dia 7 A 2/4 de 8 del vespre a l'Ateneu Caixa Laietana.
-
Lligams locals
Mataró no és aliena a la història de la Maternitat. Un dels seus veïns, Antoni Pou, va néixer l'any 1943 a la Maternitat fundada per Elisabeth Eidenbenz. A banda, els Marxaires Mataró-Canigó han portat a terme una campanya de recollida d'adhesions i firmes per reclamar l'atorgament de la Creu de Sant Jordi a Elisabeth Eidenbenz. A més, la història de la maternitat d'Elna ha sortit a la llum gràcies al treball de la mataronina Assumpta Montellà.
Fotografia d'Elizabeth Eidenbenz
Comentaris