Un total de quatre grups de recerca universitària del TecnoCampus han estat reconeguts oficialment per la Generalitat, quelcom que suposa un avenç considerable per al centre mataroní en aquest sector. L’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) de la Generalitat ha certificat la validesa d’aquests quatre grups, tres dels quals per primer cop. Es tracta del màxim reconeixement possible que l’activitat d’un grup de recerca pot obtenir a nivell català i espanyol.
El grup de tractament del senyal i dades de l’Escola Superior Politècnica, liderat pel catedràtic Marcos Faúndez, ha renovat per tercera vegada el màxim reconeixement possible: grup de recerca consolidat pel període 2017 a 2019. També el grup d’atenció a la cronicitat i innovació en salut de l’Escola Superior de Ciències de la Salut, dirigit per la catedràtica Esther Cabrera, ha aconseguit per primer cop el reconeixement de grup de recerca consolidat. En aquesta convocatòria el TecnoCampus obté també el reconeixement de dos grups emergents nous. Els lideren els professors Manuel Vicente Garnacho, de l’Escola Superior de Ciències de la Salut, i Josep Maria Raya, de l’Escola Superior de Ciències Socials i de l’Empresa, que han obtingut el reconeixement de grup de recerca emergent per als seus respectius grups en activitat física, rendiment i salut i recerca aplicada a l’entorn financer, econòmic i social.
La investigació és un àmbit clau en la tasca universitària ja que disposar de línies actives de recerca és clau per a poder impartir una docència de qualitat
Per a Marcos Fàundez, aquesta mesura és “un reconeixement a la feina d’investigació feta en els darrers anys”. Segons el catedràtic, la investigació és un àmbit clau en la tasca universitària ja que “disposar de línies actives de recerca és clau per a poder impartir una docència de qualitat i per a poder superar amb èxits els diferents passos que ens marca el sistema universitari, com ara la verificació de nous graus i l’acreditació dels ja existents”. Fàundez també apunta que el creixement, amb el pas d’un a quatre grups de recerca reconeguts, és molt important de cara a la sostenibilitat de la recerca. “Aquesta és difícilment viable sense arribar a una dimensió mínima raonable de persones actives, és complicat que una o unes poques persones soles puguin obtenir bons resultats sense col·laborar en grup”, constata.
Reconeixement internacional
Citant el professor i primer catedràtic de l'Escola Superior Politècnica del Tecnocampus Santi Ortego, Fàundez assegura que “cal una velocitat mínima per a aguantar-se fàcilment a sobre d'una bicicleta. Un cop agafes aquesta velocitat mínima, la sostenibilitat és més fàcil”. D’altra banda, el catedràtic apunta que el reconeixement “millora el nostre posicionament a nivell internacional, ajuda a obrir convenis de col·laboració i intercanvi amb universitats estrangeres, facilita l’assentament d’empreses multinacionals atretes per la proximitat dels estudis universitaris, i posiciona la ciutat en el mapa internacional en la seva dimensió investigadora”.
Comentaris