El TecnoCampus és una altra aposta estratègica. Com el valora?
Al Tecnocampus li falten dues coses: Per un costat, tenir ben clar què es volia fer. Què s'ha destinat al Tecnocampus més enllà de la construcció de l'edifici? Res. I que falla a més d'això? El marketing de ciutat, Mataró no genera prou atractiu com perquè empreses apostin per venir, amb un sòl escàs i car, i sense diferenciació. Tecnocampus tindrà futur en tan en quan projecte Mataró Marítim es tiri endavant, aquesta pot ser la diferenciació.
El PAM del 2010 no diu pràcticament res del Mataró Marítim.
Perquè l'alcalde no es creu el projecte. Es va fer un important treball de consultoria que va ajuntar el talent de moltes persones. Desaprofitar aquest talent com ha fet Baron és una barbaritat de tal calibre que desprestigia per si mateix a un alcalde. Calia que l'alcalde anés a veure tots i cada un dels líders econòmics, socials, sindicals i culturals perquè tota la ciutat anés al darrere del projecte. Ell no s'ho creu, però jo sí, deixi que ho lideri i ho aconseguirem.
Els socialistes feien mofa a les eleccions del projecte.
La ignorància es atrevida. Però el Projecte Mataró Marítim no ha nascut en un dia. És un projecte molt transversal, que genera un nou sector industrial i econòmic, fa un salt al coneixement específic i crea una cultura de ciutat vinculada al mar. Tot això genera llocs de treball. No hi ha cap altra ciutat que tingui les possibilitats de Mataró per tirar endavant un projecte com aquest.
I que es pot fer ara per associar el projecte Mataró Marítim al TecnoCampus?
No es pot fer tot de cop, però darrere d'un projecte bo hi ha interès de la inversió privada. Caldria lideratge municipal i generar una cultura del mar a la ciutat, a través de petites actuacions que generessin un referent marítim a les escoles, conferències al TecnoCampus, el projecte de vela escolar, exposicions de la història marítima ... Al Tecnocampus hem de buscar diferenciació, si decidim que el futur és el mar hauríem de crear un grau dedicat al mar, i l'escola de formació nàutica d'Ametlla de Mar tingués nova seu a Mataró. Si tenim el coneixement, vindran les empreses; i en el tema industrial, solventar els problemes tècnics i administratius que tenim perquè el port de Mataró pugui portar megaiots.
Parla de projectes a llarg termini però calen mesures anticrisi més urgents. Perquè no hi ha consens amb el govern per tirar-les endavant?
Perquè aquest govern fa un brindis al sol. Un paquet de mesures anticrisi implica molt més que congelar el sou als càrrecs electes o mesures reactives com obrir una oficineta per a l'increment de persones que demanarà ajudes. Sinó hi ha voluntat de revisar totes les partides de despesa corrent, si no volem reduir el govern municipal, eliminar els càrrecs de confiança, si no volem fer un pacte fiscal amb els grups de l'oposició, llavors què hem de pactar?
Però si que es visualitza un gran acord sobre temes de futur com Mataró Marítim i no en mesures urgents.
El paquet de mesures del govern no serveix per res, però per res. S'ha d'actuar, però no només amb mesures reactives, el que cal és reduir despesa. Estem disposats a fer-ho? Reduïm el govern a la meitat, de 15 carteres de dedicació exclusiva a 8, reduïm la despesa en comunicació, la televisió digital.
Com es poden combatre les xifres d'atur?
L'únic invent que hi ha per crear ocupació són les empreses. Per això cal crear condicions d'atractiu de ciutat perquè les empreses puguin venir, sòl a bon preu, bones infraestructures i, sobretot, que hi hagi un projecte com el Mataró Marítim que sigui motor d'atracció. També és molt important la formació, tenim un nivell formatiu molt baix. I és bàsic generar coneixement.
Llegeix la tercera part de l'entrevista
-
Comentaris