Façana de l'Ajuntament de Mataró.
Façana de l'Ajuntament de Mataró.

El pressupost de l'Ajuntament proposa multiplicar per 15 les inversions

Dels 600.000 euros de 2016 a més de nou milions per al 2017.

 

El projecte de pressupostos que prepara el govern local a Mataró preveu multiplicar per quinze les inversions previstes respecte aquest any. Més de nou milions respecte als poc menys de 600.000 euros que es van aprovar de manera definitiva com per a inversions durant el 2016. En una trobada amb periodistes, el regidor de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez, va desgranar les al·legacions acceptades per poder tirar endavant les ordenances fiscals i les línies generals que han de definir els segons pressupostos del govern de David Bote.

Hi haurà 17,8 milions d'euros en inversions, dels quals gairebé la meitat es destinen a la compra d'actius de PUMSA i a pagar la factura del Rengle

L’estalvi de l’Ajuntament en el darrer exercici i la possibilitat d’accedir a crèdits gràcies a la millora de la salut financera de l’ens públic permetran que enguany hi hagi 9,4 milions destinats íntegrament a inversions en equipaments, via pública i accions socials de diversos tipus.

Els pressupostos que l’Ajuntament espera aprovar dijous vinent, es troben negociant amb els grups de l’oposició durant aquesta setmana, compten amb 17,8 milions d’euros en inversions, però més de vuit d’aquests van destinats a la compra d’actius de PUMSA i a pagar la part que pertoca del sobrecost del Rengle. Aquestes dues partides van aglutinar tots els diners destinats a inversions, pel que només van quedar 600.000 euros per accions concretes. Enguany en queden més de nou per aquests motius: l’ajuntament demanarà un crèdit de poc més d’11 milions d’euros, la Diputació atorga una partida de 3,2 milions d’euros, la Generalitat una altra d’un milió i l’administració local té estalviats d’aquests anys 1,5 milions d’euros.

Aquesta proposta, en tot cas, aquesta proposta quedarà pendent d'aprovació durant el proper Ple previst pel dijous, dia 22.

On es destinen les inversions?

Aquests més de 9 milions d’euros en inversió ‘real’ per a la ciutat es reparteix entre diverses partides, sent aquestes les més destacades: 1,6 milions d’euros dedicats a millores de l’espai públic (asfalt, arbrat...); 1,2 milions d’euros en millores per equipaments esportius; 900.000 euros destinats a millores de l’enllumenat, 900.000 euros destinats a millores dins del marc de la Llei de Barris, 665.000 euros en inversió en habitatge social, 530.000 en millora d’equipaments educatius i 485.000 en millores d’equipaments cívics.

Enllestir la Llei de barris

La Generalitat de Catalunya s’ha posat al dia del pagament del deute que tenia sobre la Llei de Barris amb uns cinc milions d’euros, i això permetrà que l’Ajuntament pugui invertir, juntament amb la pròpia Generalitat, 910.000 euros en projectes destinats a millorar els entorns de Rocafonda. Aquesta inversió ha de ser per projectes enllestits en acabar el 2017 i els objectius són urbanitzar una part de la Ronda Cervantes, arranjaments al carrer Gibraltar, ampliar el Centre Cívic de Rocafonda amb un local de lloguer o propi que s’adhereixi per poder acollir activitats del centre i rehabilitar la plaça Joan XXIII.

Ordenances amb diversos canvis

L’ajuntament necessita l’aprovació definitiva de les ordenances fiscals  per poder arrencar els pressupostos, dos temes totalment lligats, i per això ha decidit aprovar algunes esmenes proposades pels grups de l’oposició amb l’objectiu d’aprovar les ordenances de manera definitiva. Una de les novetats serà congelar l’IBI residencial a l’1%, mateix augment que l’IPC. Jerez entén que d’aquesta manera “és com si es congelés, tal i com demanen alguns grups municipals”. La proposta inicial era un augment de l’1,75% ja descartada. Per tant, l’augment mig serà d’uns quatre euros anuals. D’altra banda, l’IAE, l’impost que s’aplica a empreses que facturen més d’un milió d’euros, pujarà un 3,75%. Sobre els impostos en vehicles, es donarà la màxima bonificació a híbrids i elèctrics, es recuperarà la taxa del gual i tot això es destinarà a millores d’accessibilitat, voreres i tot el que tingui a veure amb la mobilitat.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive