D'esquerra a dreta, Comas, Pera, Batista i Clopés
D'esquerra a dreta, Comas, Pera, Batista i Clopés

V. B.

L’Ajuntament presenta un pla per millorar l’atenció a infants i famílies

El pla preveu la creació d'un consell municipal de la infantesa i l'elaboració d'un protocol per detectar i evitar el maltractament infantil

Protegir la infància, incidir en la prevenció dels maltractaments infantils i les conductes de risc en l'adolescència, i atendre més i millor a les famílies. Aquestes són les premises bàsiques del Pla integral per a la infància i les famílies 2007-2010, una iniciativa de l'Ajuntament que s'ha presentat aquest matí a l'edifici de Can Palauet. El pla, que es va aprovar a la Junta de Govern del passat 8 de gener i que ha estat desenvolupat des del Servei de Benestar de l'Ajuntament, té com a objectiu analitzar la situació actual de la infància i les seves famílies a la ciutat, revisar els recursos i serveis existents i establir nous eixos de treball.

Actualment, Mataró compta amb 20.758 infants i adolescents, que representen el 18% del total de la població mataronina. En els darrers cinc anys s'ha detectat un increment de la població infantil a la ciutat, causada en part per l'onada migratòria. A aquest fet s'hi suma un progressiu canvi en els estructures i relacions familiars, amb un endarreriment de l'edat de maternitat, la disminució del nombre de fills per família i de membres per llar, el creixement de les famílies monoparentals (sotmeses a més riscos socioeconòmics) i una major dificultat per congeniar vida laboral i familiar. Tots aquests elements són els què han portat l'Ajuntament a crear aquest nou Pla integral. El regidor de Benestar Social, Oriol Batista, ha explicat que la ciutat té avui dia alguns punts febles en l'àmbit d'infància i família. “Cal incrementar les polítiques de suport a les famílies, lluitar contra el fracàs escolar, impulsar l'educatiu en el lleure i pal·liar les conductes de risc en l'adolescència”, ha apuntat. Batista ha estat acompanyat en la presentació del pla pel regidor d'Educació, Josep Comas, i el de Joventut i Esports, Ivan Pera, a més del president del director del Centre de Formació i Prevenció de Mataró, Jaume Clopés.

Davant d'aquest diagnòstic, el pla aborda fins a sis àmbits: família, educació, lleure, protecció, xarxa comunitària i participació. Els principals objectius, entre altres, són promoure mesures de suport a les famílies treballadores amb infants al seu càrrec, fomentar l'escolarització obligatòria i postobligatòria, promoure pràctiques de lleure educatives i de convivència, i prevenir i atendre situacions de famílies amb elevada vulnerabilitat. A més, un dels pilars del pla és promoure la participació activa d'infants i adolescents en el municipi. “Els infants són el col·lectiu menys escoltat de la ciutat”, ha dit el regidor de Benestar.

Prevenció del maltractament infantil
El pla, a tres anys vista, incorpora una sèrie d'accions concretes per aquest 2007. Per començar, la creació d'una taula de la infància, que es presenta com un espai de coordinació per prevenir i detectar el maltractament infantil, integrada pel sector social, sociosanitari, judicial i policial. La taula tindrà com a objectiu principal elaborar un protocol d'actuació pel maltractament infantil. Una altra de les mesures que es tiraran endavant enguany seran la creació d'un consell municipal de la infància, per donar veu a aquest sector de la població.

També es una comissió d'educació en el lleure, formada per les entitats ciutadanes que proposen ofertes en aquest sentit; s'oferiran tallers de formació per a pares i mares; es promourà un punt de trobada per assegurar la protecció del menor quan s'han de complir els règims de visites establerts en casos de divorci; i s'incrementarà el treball preventiu, amb més visites per part dels treballadors socials a les famílies en situacions més vulnerables. A més, es vol que la Generalitat traspassi a l'Ajuntament la gestió de l'EAIA (Equip d'Atenció a la Infància i l'Adolescència), tal i com ja s'ha fet en altres ciutats catalanes.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive