Dues entitats bancàries al Camí Ral
Dues entitats bancàries al Camí Ral

Vern Bueno

L’Ajuntament posa fre a l’obertura de nous bancs i caixes al centre

El Consistori també prohibeix la implantació de noves asseguradores, ETT i sex-shops a les plantes baixes del casc antic i d'altres eixos comercial

Ja no hi haurà més bancs, caixes d'estalvis i establiments financers de cap mena a les plantes baixes de gran part del casc antic de Mataró. Tampoc s'hi podran instal·lar noves empreses administratives o de serveis, com les immobiliàries, les empreses d'assegurances o les empreses de treball temporal. Així ho preveu la modificació puntual de les normes urbanístiques del Pla General d'Ordenació, que el Govern Municipal té previst aprovar demà al Ple i que ha presentat avui dimecres, dia 6, en roda de premsa. La nova normativa regularà la implantació d'oficines en planta baixa dels carrers on es concentra més activitat comercial i hauran de servir per potenciar el sector comerç a l'entramat urbà.

La nova regulació estableix restriccions de dos tipus: el nivell 1 o restricció total, que s'aplicarà a un total 39 carrers o trams de carrer (29 de l'eix comercial del centre i 10 d'altres eixos comercials de la ciutat). En les plantes baixes d'aquests vials no s'hi podran implantar nous usos de caràcter finançer, administratius o de serveis, ni tampoc activitats que limitin l'accés generalitzat dels ciutadans (per exemple, botigues per majors de 18 anys com els sex-shops) o establiments que tant sols obrin en horari nocturn. Entre aquests carrers, figuren per exemple la Riera, la Plaça Santa Anna, el carrer Barcelona, l'avinguda Gatassa o l'avinguda Amèrica. El segon nivell, de restricció parcial, s'aplicarà en 13 carrers (10 del centre i 3 d'altres barris de la ciutat) i prohibirà la implantació de bancs, caixes o entitats financeres a menys de 100 metres quadrats de distància entre sí. La nova normativa, a més, restringeix totalment la reconversió de les plantes baixes en nous habitatges en els carrers sotmesos als dos nivells de restricció.

La presidenta de l'Institut Municipal de Promoció Econòmica (IMPEM), Alícia Romero, ha explicat que el sector serveis ha experimentat “un fort creixement” des de l'aplicació del Pla General d'Ordenació, ara fa 10 anys, cosa que ha motivat la proliferació d'entitats bancaries i empreses asseguradores, entre altres activitats similars, als diversos eixos comercials de la ciutat. “Són establiments que tanquen el cap de setmana, trenquen amb la shopping line (línia comercial) i provoquen la desertització d'algunes zones”, ha apuntat Romero. La decisió de modificar la normativa, respon, segons la presidenta de l'IMPEM, a la necessitat de “prioritzar els usos comercials a les plantes baixes”.

Una altra de les mesures previstes pel canvi de normativa és limitar la implantació de nous habitatges a tant sols la meitat de les plantes baixes existents als carrers de més de 10 metres d'amplada (en els casos en què no es vegin afectats pels dos nivells de restricció), ja que aquests tenen majoritàriament una clara vocació comercial. Així, es pretén afavorir la barreja d'usos dins del teixit edificatori existent a la ciutat. Després de què el ple aprovi demà aquests canvis, es procedirà a la suspensió de l'atorgament de noves llicències que no s'ajustin a aquesta normativa.

Treball amb la Unió de Botiguers
La regulació del creixement progressiu d'oficines en planta baixa ja estava prevista al Programa d'Orientació per als Equipaments Comercials (POEC), aprovat el 15 de gener de 2004. A aquest fet s'hi va afegir la proposta que la Unió de Botiguers, d'acord amb la resta d'entitats comercials, va presentar a l'IMPEM el passat mes de març, que contenia un llistat de carrers que al seu parer havien de ser objecte de la regulació finalment presentada avui. Alícia Romero ha remarcat que la modificació del Pla General s'ha fet “en comú acord amb els botiguers” i que s'ha realitzat “un estudi minuciós” per dictaminar el conjunt de carrers afectats pels dos nivells de restricció.

El secretari general de la Unió de Botiguers, Josep Filbà, ha destacat que el canvi de normativa és "una mesura molt benvinguda" pel sector comerç de la ciutat i ha desitjat que "no arribi massa tard". Segons Filbà, "fa temps que el mal s'hauria pogut evitar, però ara ja tenim molts carrers hipotecats per la presència de locals que no responen al seu perfil d'eix comercial". Al seu parer, la mesura presentada avui per l'Ajuntament "no és una contrapartida" pel conflicte que van viure els botiguers amb l'IMPEM arran de l'obertura de comerços el dia de la Fira, el 5 de juny, tot i que aquells fets, segons Filbà, "poden haver agilitzat" el canvi de normativa.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive