MESSA (Mataró Energia Sostenible) passarà a mans d’una empresa privada si fructifica l’aposta de l’Ajuntament de vendre’n el 51% de les accions. L’empresa pública, filial d’Aigues de Mataró (AMSA), se centra en la gestió del Tub Verd, tot i que també ofereix serveis d’enginyeria i de producció energètica a partir de plaques fotovoltaiques. Les pèrdues que acumula la companyia i la incapacitat de l’Ajuntament de fer front a les inversions necessàries són els arguments emprats per iniciar el procés de privatització
El president d’AMSA, el regidor Miquel Rey, va detallar ahir dijous al Ple municipal que MESSA acumula pèrdues d’entre 300.000 i 400.000 euros l’any, que s’han hagut de sufragar des de la tresoreria d’AMSA, i que l’Ajuntament no està disposada les inversions que requereix el projecte. Rey va especificar, a més, que la Llei d’Estabilitat Pressupostària obliga els ajuntaments a tancar o bé absorbir les companyies municipals que acumulen més de dos anys de pèrdues.
Davant d’això, i de l’interès manifestat per companyies privades com Gas Natural, s’ha decidit posar a la venda el paquet majoritari d’accions. Des del consistori, però, asseguren que es mantindria un cert control sobre l’empresa, ja que les decisions transcendentals (com ara el canvi d’objecte social, venda de patrimoni) requereixen d’una majoria de dos terços. El president d’AMSA va detallar que, en el pitjor dels casos, l’Ajuntament percebria 2,5 milions d’euros en 25 anys per la venda de les accions.
Únic suport del PSC
L’operació es va aprovar amb l’únic suport del PSC i amb el vot contrari de la resta de grups. El grup municipal socialista va votar-hi favorablement perquè entenen que malgrat la privatització, “l’aposta de Mataró per l’energia sostenible no es perdrà”, segons la regidora Montse López. “L’objectiu de l’administració pública ha de ser impulsar, però no gestionar directament”, va afegir. Cal recordar que MESSA és un projecte creat quan el PSC governava l’Ajuntament de Mataró, l’any 2001.
El grup més crític va ser la CUP. El regidor Xavier Safont-Tria va criticar la gestió duta a terme per l’empresa, que va titllar de “porta giratòria”, pel fet que, segons el seu parer, servís per “col·locar” un expolític municipal. El gerent de MESSA, fins l’any 2012, va ser l’exregidor d’urbanisme Arcadi Vilert. A més, es va preguntar com és que l’Ajuntament no pot fer rentable MESSA si hi ha empreses interessades en l’organisme precisament per les possibilitats que ofereix de fer-hi negoci. El PP, PxC i ICV-EUiA també hi van votar en contra. Per part dels populars, José Manuel López va denunciar que l’empresa havia costa “1 milió d’euros en els darrers tres anys” al consistori.
-
Què és MESSA
Mataró Energia Sostenible, SA (MES SA) és una empresa impulsada per Aigües de Mataró, SA (Ajuntament de Mataró), Eficiència Energètica, SA (ICAEN, Generalitat de Catalunya) i l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi de l'Energia (IDAE, Ministeri d'Indústria). L'objectiu principal de la firma és desenvolupar projectes energètics que ajudin a fer més sostenible el model de ciutat de Mataró. Bàsicament, això es traudeix en la construcció i gestió del Tub Verd, una xarxa de distribució de calor que aprofita l’energia sobrant d’infraestructures ambientals existents a la ciutat per a l’escalfament d’aigua d’ús domèstic i la climatització d’edificis. L'empresa es va crear el 2001, i té els seus orígens en l'aprovació de la primera Agenda 21, l'any 1998, que preveia incentivar l'estalvi energètic i l'ús d'energies renovables. La nova seu de l'empresa, situada al Rengle i inaugurada el 2011, va costar un milió d'euros.
El dia de la inauguració de la nova seu de MESSA, l'any 2011
Comentaris