Ja s’ha posat punt final a Les Santes i ara és l’hora de fer balanç de la festa. Ha estat una setmana intensa amb un ampli ventall d’actes, de molta festa i de molta rauxa i d’una ciutat de Mataró que un any més ha sortit en massa als carrers a demostrar com és la Festa Major mataronina. Una festa que enguany s’ha tornat a caracteritzar per la multitudinària assistència en els actes tradicionals i per l’aposta de noves propostes que han rebut una bona acollida per part del públic.
Per a aquestes Santes 2016 s’havia fet especial incidència en el civisme, un aspecte que des de l’Ajuntament s’ha treballat molt mitjançant contínues campanyes específiques amb l’objectiu de garantir la seguretat de la festa. El regidor de Cultura, Quim Fernàndez, valora positivament el resultat: “Si tenim en compte els milers d’assistents en cadascun dels actes i el percentatge de comportaments incívics el balanç final és molt baix i, per tant, positiu”. Segons Fernàndez, això és gràcies a “tots els sistemes de seguretat que s’han dut a terme, tant pel que fa a campanyes com a mesures concretes”. Malgrat això, per al regidor “és evident que hi ha comportaments que no són desitjables i que s’han d’anar corregint, però això és un problema que no atribuiria a Les Santes sinó que el tenim a la societat”. Aquests incidents van ser especialment destacats durant la Nit Boja, amb un balanç de 50 persones ateses a la festa dels 40 Principals i queixes contínues de veïns durant la matinada.
Quim Fernández admet que hi ha comportaments no desitjables que s'han d'anar corregint
El regidor de Cultura, per tant, fa una valoració molt positiva de Les Santes d’enguany i aposta per seguir en la mateixa línia que ha funcionat fins ara. “El que s’ha de fer és mantenir aquesta il·lusió i Les Santes al nivell de les millors festes majors del país”, assegura Fernàndez. Per fer-ho, des de l’Ajuntament de Mataró s’aposten per dos aspectes: les propostes noves en el programa i la seguretat de tots els actes. Segons el regidor, “sempre buscarem elements nous i treballarem per la seguretat de la festa”.
Pel que fa a aquestes novetats d’enguany, l’Ajuntament valora especialment l’espectacle ‘Avui Ovidi’ i la bona acollida per part dels assistents. “La plaça del Palau es va omplir en les dues sessions i la gent va sortir molt contenta”, apunta Fernàndez, que valora el fet que sigui un espectacle dirigit per mataronins i creat a la ciutat. Per altra banda, aquest acte també va ser un bon exemple de la descentralització de la festa: “’Avui Ovidi’ va contribuir a descentralitzar una mica Les Santes, que sempre es fan al centre, amb un espai molt acollidor i molt adequat pel tipus d’espectacle que es va fer”. Sens dubte, una proposta nova que s’espera poder repetir al programa de l’any que ve.
La cancel·lació de Melendi
Les Santes d’enguany també es recordaran per la cancel·lació d’un dels concerts més esperats per molts, el de Melendi. Divendres 22, i després de dues hores de pluja, l’organització va decidir suspendre l’espectacle davant el disgust i la frustració de les 4.000 persones que omplien el Parc Central. “Era l’únic acte que no estava produït ni organitzat directament per nosaltres, sinó per una productora”, explica Fernàndez incidint que “cal destacar i valorar l’esforç que hem fet per cobrir els escenaris d’enguany després que altres anys no fos possible, però el de Melendi no ens pertanyia”.
Comentaris