Vern Bueno

L'Ajuntament difon els avantatges de la construcció sostenible

La biblioteca és escenari d'una xerrada i d'una exposició.

La biblioteca Pompeu Fabra de Mataró és durant aquesta setmana una plataforma de difusió de la construcció sostenible. Aquest dimarts, dia 31, ha estat escenari d'una xerrada sobre l'avantprojecte de decret que vol tirar endavant el Govern de la Generalitat per regular els criteris d'ecoeficiència als edificis, un acte que s'afegeix a l'exposició Bonacasa, ubicada al vestíbul de la biblioteca, i que mostra la maqueta d'un edifici ecològicament ideal, que reuneix les condicions òptimes de construcció basada en l'ecologia i la sostenibilitat.

La xerrada ha anat a càrrec de Carles Salvador i Joan Josep Vives , tècnics de la Direcció General d'Habitatge de la Generalitat, que han exposat els objectius del projecte del departament de Medi Ambient i Habitatge. La finalitat del decret, que ja va ser presentat a la darrera Fira Construmat de Barcelona i que es preveu aprovar passat l'estiu, és la de regular l'adopció obligatòria de criteris d'ecoeficiència en edificis de nova construcció o aquells que siguin sotmesos a reconversió o gran rehabilitació. Aquests criteris , segons ha senyalat Carles Salvador, s'hauran d'aplicar en “els sistemes constructius, en els materials utilitzats, en les tasques de manteniment dels edificis i en la gestió de l'aigua, els residus i l'energia”. L'objectiu: reduir l'impacte medi ambiental provocat per la construcció, el manteniment i l'ús dels edificis.

“La nostra finalitat es acabar amb el criteri de bona voluntat utilitzat fins ara” a l'hora de recomanar l'aplicació d'aquest tipus mesures ecològiques a la construcció de nous edificis, i “tirar endavant un text legislatiu que ho converteixi en obligatori”, ha afegit. Si el decret acaba sent aprovat, les mesures d'ecoeficiència no s'aplicaran tan sols a edificis d'habitatges, sinó que també afectaran les noves construccions destinades a residències públiques, centres esportius i hospitalaris, escoles, piscines i gimnasos, entre altres. Carles Salvador s'ha mostrat confiat en què l'aplicació d'aquestes mesures en edificis de nova construcció “pugui acabar arrossegant a l'obra antiga perquè també millori els seus paràmetres de sostenibilitat”.

La maqueta de l'exposició, que es pot veure fins el 5 de juny, representa un edifici de 18 habitatges integrat per dos mòduls, una zona enjardinada i una àrea de serveis. En ella s'hi pot observar l'aplicació i adaptació de les noves tecnologies i de determinats sistemes constructius que redueixen l'impacte ambiental provocat per la construcció i el funcionament d'un edifici d'habitatges.

Tant la xerrada com l'exposició han estat organitzades per l'empresa municipal Prohabitatge Mataró, en col·laboració amb l'ajuntament de Mataró, l'Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya i el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat. Les dues accions formen part de la campanya “Per una construcció sostenible”, una iniciativa de Prohabitatge que té previst desenvolupar diferents accions durant l'any 2005. El lloc escollit no és cap casualitat, ja que la biblioteca Pompeu Fabra és un emblema en l'ús d'energia solar, una font energètica que encaixa perfectament en els paràmetres de construcció sostenible i ecològica.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive