L’article 143.4 del Codi Penal espanyol encara penalitza la persona que ajuda a morir a una altra “amb actes necessaris i directes per la petició expressa, seriosa i inequívoca d’aquesta, en el cas que la víctima pateixi una malaltia greu que el condueix necessàriament a la mort (...)”. A Catalunya, però, hi ha una legislació pròpia sobre el dret a viure amb dignitat el procés de la mort, que es regula en el Registre de voluntats anticipades. La legislació catalana preveu que “totes les persones tenen dret a rebre un tractament adequat del dolor i cures pal·liatives integrals i a viure amb dignitat el procés de llur mort”. I afegeix: “Totes les persones tenen dret a expressar llur voluntat d'una manera anticipada per tal de deixar constància de les instruccions sobre les intervencions i els tractaments mèdics que puguin rebre, que han d'ésser respectades. El 26 de gener de 2017, a més, el Parlament de Catalunya va aprovar una Moció sobre el Dret a Morir Dignament que juntament amb el desenvolupament dels programes de cures pal·liatives.
Però la realitat és que aquest encara segueix sent un tema molt controvertit, i que moltes persones continuen patint de manea innecessària al final de la seva vida. Així ho posa de manifest l'Associació Dret a Morir Dignament, a partir d'estudis fets amb centenars de dones i homes en els darrers anys. L'entitat apunta que sovint el personal sanitari desconeix aquestes lleis, o son els propis pacients i familiars qui les ignoren. També resulta massa difícil accedir als equips de cures pal·liatives. Davant de tot plegat, menys de l'1% dels catalans ha registrat un Document de Voluntats Anticipades, malgrat que les enquestes recents apuntes que un 78% de la societat dóna suport a la despenalització de l'eutanàsia.
L'Ajuntament de Mataró, davant d'aquesta realitat, s'ha posicionat a favor de donar suport a les propostes presentades per l’Associació Dret a Morir Dignament (DMD) i promoure la cultura de la mort digna. Ho ha fet la Junta de Portaveus a partir d'una proposta del Grup Municipal d’ICV-EUiA. S'ha aprovat amb els vots a favor dels grups municipals del PSC, CiU, ERC-MES, VOLEMataró, CUP, ICV-EUiA i la regidora no adscrita; els vots en contra dels grups municipals del PP i PxC; i les abstencions del grup municipal de C’s.
L'acord de l'Ajuntament preveu que l'Ajuntament promogui la formació de les treballadores i treballadors municipals (serveis socials, centres culturals, policia municipal, residències, centres de dia, assistència a domicili, etc.) sobre els drets de la ciutadania al final de la vida i el benefici de fer el Document de Voluntats Anticipades (DVA). També s'impulsaran xerrades informatives i activitats a centres assistencials, educatius i culturals dependents de l’ajuntament, campanyes en els mitjans de comunicació municipals i edició de pamflets o tríptics, que estaran disponibles als punts d’informació municipals.
Comentaris