J. Vives

L'Ajuntament cataloga els arbres singulars de la ciutat per protegir-los

La Junta de Govern ha aprovat un pla d'actuació per garantir el bon estat d'aquests exemplars

Els arbres que hi ha als parcs i espais públics també formen part del patrimoni de la ciutat i per protegir-lo, l'Ajuntament acaba d'aprovar una catalogació dels exemplars que més destaquen per la seva edat, espècie, mida o singularitat. A més, s'ha elaborat un pla d'actuació que defineix les intervencions que cal realitzar per garantir el manteniment d'aquests arbres.

En concret s'han catalogat un total de 20 arbres i 5 arbredes que estan considerats de gran valor patrimonial, cultural i històric dels més de 22.000 que hi ha a la ciutat. Els treballs de catalogació van començar amb una preselecció de 52 exemplars però finalment han estat aquests 25 els que han entrat a formar per del càtaleg. “Això no vol dir que en el futur no es pugui actualitzar el catàleg amb nous arbres. Aquest és un document viu”, ha explicat el regidor de Serveis i Manteniment, Francesc Melero, en la presentació aquest migdia de la catalogació.

El catàleg inclou, de cada arbre, una fitxa amb la seva identificació, les mides, l'edat estimada, una descripció general, una diagnosi amb el risc de caiguda i les perspectives de futur de l'arbre, la valoració patrimonial i els motius pels quals s'ha considerat un exemplar singular. A més, també s'inclou una fotografia de cada arbre així com un plànol on s'indica la seva ubicació concreta.

L'exemplar més antic que s'ha inclòs al catàleg és un dels xiprers del cementiri dels Caputxins, que té 150 anys, mentre que el més jove és un calocedre de 23 anys situat a la plaça d'Espanya. El grup d'eucaliptus del Parc Central, dos exemplars de bellaombra del Passeig del Callao, l'Alzina de la plaça de l'Ajuntament, una Mèlia de la Ronda Prim i diverses palmeres i pins pinyoners ubicats a diferents indrets de la ciutat són altres dels arbres que s'han inclòs en aquest primer catàleg. El valor econòmic aproximat d'aquest conjunt d'arbres és de 1.324.182,18 euros.

L'ajuntament té previst senyalitzar els exemplars catalogats en els propers mesos. "La voluntat és que aquest catàleg es converteixi també en una eina pedagògica", ha explicat Melero. En aquest sentit, el govern estudia la possibilitat de realitzar algun CD i organitzar rutes per a escolars.

El pla d'actuació
La Junta de govern local va aprovat la catalogació és passat dia 18 d'abril i al mateix temps també va aprovar un pla d'actuació que defineix les intervencions concretes que s'han de portar a terme en aquests arbres i arbreres. El pla d'actuació ha estat elaborat per tècnics dels Servei de Manteniment i proposa fins a 36 intervencions, que s'han classificat segons si tenen una prioritat d'actuació alta, mitjana o baixa.

El pla director de l'arbrat viari
D'altra banda, en la mateixa sessió del 18 d'abril la Junta de Govern va aprovar el pla director de l'arbrat viari, un document que estableix els criteris que caldrà tenir en compte en els projectes d'urbanització de carrers amb arbres. En concret, el pla director inclou els criteris d'alçada dels arbres en funció de les voreres i les distàncies mínimes als edificis, les espècies que no estaran permeses com a arbrat viari (com per exemple les que necessiten molta aigua) i les condicions de plantació i de protecció d'aquest arbrat.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive