T.Rodon

L’afusellament de Joan Peiró arribarà al Suprem el mes de novembre

Els advocats al·legaran que Peiró va ser jutjat amb una llei posterior als fets i que el Tribunal estava formalment mal constituït

La petició de revisió del cas Peiró, ministre de Treball durant la guerra civil espanyola i afusellat el 1942 a Paterna acusat de conspirar i rebel·lar-se contra el govern franquista, arribarà al Tribunal Suprem el proper mes de novembre. Així ho ha anunciat a capgros.com un dels seus advocats, Pep Cruanyes, qui juntament amb Jordi Oliveres i la col·laboració de la familia de Joan Peiró, fa temps que preparen tota la documentació necessària per argumentar la il·legalitat del procediment i demanar la anul·lació del judici. El recurs de revisió al·legarà que el Tribunal del Consell de Guerra estava formalment mal constituït i que es va aplicar al líder de la CNT una llei franquista posterior als fets que se li atribuïen.

El recurs que es presentarà a la sala militar conté, segons Cruanyes, proves concloents que demostren la il·legalitat de l'afusellament de Peiró. A més de defectes formals en el desenvolupament del Consell de Guerra, el recurs al·legarà que les nombroses declaracions que es van atendre van ser favorables a l'acusat. “Peiró era un home que va ajudar a molta gent, fins i tot auxiliant a casa seva a persones perseguides. Per aquest motiu els testimonis van ser a favor seu. Malauradament, el Tribunal va donar la volta als arguments dient que Peiró tenia masses influències i que, per tant, era perillós”, ha dit Cruanyes.

La Comissió Peiró és una de les moltes comissions que des de fa anys treballa per restablir la justícia i la memòria històrica dels afusellats pel govern franquista. Arran de l'anunci de l'elaboració d'un Decret de revisió per part del govern central, els seus membres van decidir elaborar un exhaustiu estudi per plantejar la possibilitat de presentar un decret de revisió. Malgrat l'entusiasme inicial que va suscitar aquest anunci entre aquestes comissions, la marxa enrere del govern central va provocar un cert pessimisme. Així ho ha afirmat un dels membres de la Comissió, Jordi Surinyac: “La mesura probablement no prosperarà, com totes les altres, però és una manera més de pressió cap al govern”. Fins ara, tots els recursos de revisió presentats –com el de Puig Antich- no han prosperat.

Els advocats de Peiró han descartat que les anul·lacions d'aquests recursos s'hagin efectuat per les altes indemnitzacions que hauria de pagar el govern, en cas d'una revisió judicial. “El govern ha pagat indemnitzacions als empresonats de guerra que numèricament eren més nombrosos que els afusellats”, han afirmat. Malgrat que existeix un intens debat jurisprudencial sobre aquest tipus de casos –molts experts defensen que les execucions no es poden anul·lar ja que en temps de guerra no es considera l'estat com un estat de dret-, els advocats de Peiró esperen “obrir una petita escletxa” en la revisió de processos històrics.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive