L’empresa Fomento (FCC) és al centre de la polèmica com a adjudicatària del servei de neteja i recollida de residus de Mataró, arran del vídeo que demostra que un dels seus camions de recollida de la brossa barreja les fraccions de residus que els mataronins han separat i dipositat prèviament als contenidors corresponents. FCC és des de fa dècades la concessionària del servei: el darrer contracte es va signar el 2014, en l’anterior mandat, per un període de 8 anys i per valor de 62 milions d’euros (el més important de l’Ajuntament). Arran del vídeo, el consistori ja ha anunciat que obrirà expedient per investigar els fets, i que segurament derivarà en sancions a l’empresa.
El govern municipal ha expressat en diverses ocasions el seu descontent pel servei ofert per l’empresa. “Considerem que és millorable”, va dir el 2016 la llavors regidora de Via Pública, Núria Moreno. Aquell mateix any es va aprovar una ampliació de l’actual contracte, de cara a donar resposta a les múltiples queixes veïnals des de l’aplicació del mateix a causa de l’estat de la via pública i per la recollida de residus. La situació ha millorat des de llavors, però la ciutadania ha seguit expressant malestar per l’acumulació de residus i brutícia als entorns dels contenidors. Aquest 2018 l’Ajuntament ha estrenat una app que permet alertar d’immediat els treballadors del servei d’incidències com aquesta.
A finals del mateix 2016, l’alcalde, David Bote, va decretar que l’Ajuntament investigués si FCC havia pogut cometre a Mataró una estafa similar a la denunciada llavors pels consistoris de Barcelona i Badalona en el contracte de concessió del servei de neteja i recollida de residus. En el primer cas, Fomento hauria manipulat dades de recollida de residus per a reciclatge i de voluminosos per incrementar la factura. En el segon, el consistori ha denunciat que el frau podria arribar als 13 milions d'euros en els darrers anys.
La investigació es va fer a través d’una auditoria que va costar 15.000 euros. El resultat: no es va detectar cap irregularitat i cap frau a Mataró, tan sols “petites discrepàncies de tipus comptable als que no es va donar importància per la poca quantitat que suposava”. Tot i així, la regidora Núria Moreno va apuntar que s'incrementarien les inspeccions a l'empresa, que fins llavors havien estat "insuficients". Unes inspeccions que no han servit per detectar la mala praxis que demostra el vídeo publicat aquest dijous per Capgros.com, arran d’una denúncia feta pel grup municipal d’ERC.
L'empresa defensa que és un fet puntual, però hi ha testimonis que els acusen de barrejar residus com a pràctica habitual
La polèmica s'ha reactivat arran de la publicació del vídeo. Segons FCC, els fets que hi queden enregistrats són "puntuals". En una reunió mantinguda divendres passat amb l'Ajuntament, l'empresa va assenyalar com a responsable a un treballador en concret que es troba en situació de treball temporal. El fet d’excusar-ho tot en un treballador i treure’s responsabilitats de responsables superiors, de la formació que aquests han de rebre o de fiscalitzar la feina que cadascú té en la neteja diària va indignar a alguns dels presents a la reunió.
Però des del consistori no tenen gens clar que sigui tan sols una situació puntual. L'autor del vídeo en té un de molt similar gravat al mateix punt de la plaça de Cuba fa un parell de setmanes, on es veu la mateixa mala praxis. Comerciants de la plaça han assegurat a Capgros.com que la barreja de residus de diferents contenidors és una pràctica habitual de la qual ells n'han sigut testimonis en diverses ocasions.
Comentaris