Vista de Mataró, on creixen els casos positius per Covid-19
Vista de Mataró, on creixen els casos positius per Covid-19

El jutge avala que l'Ajuntament de Mataró confini a casa una família infectada per Covid-19

El consistori va imposar aïllament i quarantena a set membres d'una família de la ciutat que van contraure el virus i incomplien les mesures sanitàries

El Jutjat Contenciós número 16 de Barcelona ha ratificat el decret de l'Ajuntament de Mataró que imposa mesures d'aïllament i quarantena a set membres d'una família d'aquest municipi amb Covid-19 "perquè suposa un risc per a la salut pública davant la constància de no complir amb les recomanacions sanitàries". D'aquesta manera el jutge dóna la raó al consistori, un mes després que un altre tribunal li impedís imposar aquestes mesures a dues altres famílies en situació similar, en considerar que llavors l'Ajuntament no tenia competències per fer-ho. 

La resolució admet ara la "competència" del consistori per prendre aquestes mesures amb "la finalitat de contenir l'epidèmia" després que la Generalitat ho autoritzés el passat 4 d'agost. També apunta que l'Ajuntament de Mataró i la resta d'autoritats sanitàries hauran d'informar al jutjat de qualsevol decisió que prengui sobre les condicions d'aïllament i quarantena d'aquestes sis persones.

Segons fonts municipals, es tracta d'una família de tres adults i tres menors

Segons fonts municipals, el cas afecta una família de set membres: tres adults, tres menors i un nadó. El passat 18 d'agost es va detectar el positiu per Covid-19 a una de les menors de la unitat de convivència, després que tornés de colònies, un cop va saber que un dels monitors era positiu; finalment també va resultar infectada. Des de l'Ajuntament es va reclamar a tots els membres de la família que fessin confinament domiciliari durant 14 dies per evitar la propagació del virus. Aquests, però, s'hi van negar, argumentant que havien de sortir de casa per anar a treballar.

El consistori assegura que van intentar per quatre vies diferents (Salut Pública, Benestar Social, Policia Local i mediació intercultural) mediar amb la família afectada perquè acceptés dur a terme la quarentena, i els van oferir diferents ajuts i suports. Però la família s'hi va negar en rodó i per això el consistori ha decidit imposar-los les mesures d'aïllament i reclamar-ne l'aval judicial. 

La quarantena es compta des del 18 d'agost, que és la data en la que la menor va donar positiu, i és aplicable fins a l'1 de setembre. "La mesura és necessària. Només amb l'aïllament es pot contenir la propagació", remarca el jutjat.

Al juliol l'Ajuntament ja ho va intentar amb dues altres famílies

Es dona la circumstància que el mes de juliol passat l'Ajuntament de Mataró  ja va ordenar per decret el confinament domiciliari de dues famílies del barri de Cerdanyola amb brots de coronavirus, després que també incomplissin les recomanacions d'aïllament i quarantena. Llavors, però, dos jutjats contenciosos de Barcelona va tombar el confinament domiciliari ordenat pel consistori perquè una mesura com aquesta, que afecta drets fonamentals, l'havia de prendre una autoritat competent, la Generalitat en aquest cas i no un ajuntament. 

Ara el jutge del Contenciós número 16 sí que admet la competència de l'Ajuntament per a l'adopció de les mesures, ja que la Generalitat va aprovar una modificació a principis d'agost que així ho estableix. 

 

Arxivat a:

Comentaris (3)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive