-
-

Jornades de Salut i Alimentació amb la disfàgia com a temàtica destacada

Durant tot el mes d'octubre.

Mataró celebra aquest mes d’octubre una nova edició de les Jornades de Salut i Alimentació. La data no és casual, ja que el 16 d’aquest mes es commemora el Dia Mundial de l’Alimentació. L’objectiu de les jornades impulsades per l’Ajuntament són, tal i com explica la regidora de Benestar Social i Promoció de la Salut, Laura Seijo, els de “conscienciar a la població de la necessitat de tenir una alimentació equilibrada i fer exercici físic”.
Per aconseguir-ho, durant el mes d’octubre programen “activitats per fomentar els comportaments responsables vers la salut; cada any busquem un centre d’interès i enguany hem decidit que sigui el de poder envellir saludablement”. Per això, en aquesta edició una de les temàtiques principals serà la disfàgia, un problema molt relacionat amb l’envelliment i que a l’Hospital de Mataró en són pioners tant en investigació com en tractament.

Les Jornades de Salut i Alimentació també també posen la mirada en els més menuts, i una de les activitats més interessants en el camp de la conscienciació té a veure amb les escoles. “12 centres educatius dela ciutat participen al que diem viatge de la salut, que es fa entre el 21 i el 26 d’octubre i que serveix perquè alumnes de les escoles es visiten entre elles, organitzen esmorzars salludables, fan manualitats, debats i també activitats físiques”, relata Seijo.
La voluntat d’aquestes jornades és la de poder acostar la visió experta de diversos temes vinculats a salut i nutrició al gran públic. Per això es fan propostes de ponents experimentats en cada camp. Infermerres i especialistes en nutrició, espais de contes de la mà de les biblioteques o  metges especialitzats en la disfàgia. La voluntat de tot plegat és poder acostar al gran públic temes que són d’interès i que calen prendre’s seriosament.

Què és la disfàgia?
La disfàgia és una malaltia que consisteix en el fet que el menjar no passa de la boca cap a l’esòfag, sinó que se’n va als pulmons i per tant, pot suposar problemes d’ennuegament greus.  Pere Clavé, cap de la Unitat d’Exploracions Funcionals Digestives de l’Hospital de Mataró, explica que “és una malaltia força freqüent, ja que el 50% de persones amb 70 anys o més té risc de patir disfàgia; és molt comuna”.  El doctor deixa clar que es trata d’un tema “molt important que afecta a molta gent”. Per això, des de l’Hospital treballen en dues vessants molt clares: “Una és la de desenvolupar eines per a fer un diagnòstic fàcil, gràcies a màquines molt sofisticades i a formació que permet a infermeres diagnosticar-ho amb les eines correctes; el tractament pot anar des de adaptar una dieta d’un pacient fins a estimular una part del cervell per ajudar-lo a recuperar allò que ha perdut”.

Per Clavé, que la disfàgia tingui protagonisme en les Jornades de Nutrició i Salut és rellevant per dos motius. “Per un costat ens dona l’oportunitat de poder explicar la recerca que es fa a l’Hospital a la població de Mataró, que s’entengui que no es fa només assistència sinó també un procés potent d’investigació”, explica. Clavé afegeix que, d’altra banda, també és una bona notícia “acostar-nos al públic general perquè sàpiguen que hi ha diagnosi i tractament possible per aquesta malaltia”.

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive