Ramon Radó

Joan-Xavier Quintana descriu l'evolució històrica del carlisme

L'historiador rebat alguns tòpics que es tenen actualment d'aquesta ideologia

L'historiador Joan-Xavier Quintana va dibuixar les principals línies del carlisme en una conferència organitzada per l'Associació Cultural Alarona. Quintana va centrar-se bàsicament en l'evolució històrica del carlisme, una ideologia molt minoritària en l'actualitat i que arrossega molts estereotips.

Quintana va dividir la seva intervenció en dues parts. En la primera, farcida de nombroses cites del camp de la sociologia o la història, l'historiador es va referir a la dificultat amb què compten les ideologies menys convencionals per a poder fer-se un lloc en el món actual, lluny de tòpics.

En una segona part menys tècnica, Quintana va descriure els principals fets de la història carlina, des de la I Guerra Carlina a la mort de Ferran VII fins als fets de Montejurra l'any 1976. L'historiador va anar explicant les causes de la pervivència del carlisme, juntament amb les dissidències i escissions que s'han produït al llarg d'aquests anys.

A través del conegut lema "Déu, pàtria i furs", Quintana va analitzar l'enorme arrelament que va tenir el carlisme a Catalunya, sobretot a les zones rurals, difícil d'entendre amb la imatge de moviment ultrareaccionari que n'ha difós la historiografia liberal. La defensa dels furs (traduïts actualment a Euskadi i Navarra, zones majoritàriament carlines, en el concert econòmic) són, per Quintana, un dels elements que cal tenir en compte per entendre la importància del carlisme.

Amb aquesta conferència, Alarona encetava el cicle 'Fora del ramat', un conjunt de conferències o taules rodones sobre "maneres de ser, fer i pensar que no sempre són les més habituals", segons descriu el col·lectiu. El proper acte del cicle serà el 25 de març i girarà al voltant de la conservació del patrimoni arquitectònic i la situació de les vivendes buides al centre històric de Mataró.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive