Quin paper ha de tenir Catalunya dins la globalització?. Aquesta va ser una de les preguntes que el catedràtic d'Economia, Joan Tugores, va plantejar durant la conferència que va oferir a la seu de l'Associació Amics de Josep Garcia Oliver, el passat dimarts, dia 15. Catalunya té un marge extensiu molt ampli en matèria d'exportacions, però cal apostar per mecanismes que complementin competitivitat i cohesió social, va dir Tugores.
De fet, el catedràtic de la Universitat de Barcelona creu que les raons per les quals Catalunya no ocupa un lloc raonable dins el rànquing de competitivitat són sobretot socioculturals: Hi ha la concepció que el mercat de l'Estat és la millor opció i davant la globalització es té molts cops una tendència proteccionista. En aquest sentit, Joan Tugores va deixar clar que un país pot ser capdavanter en matèria d'exportacions sense tenir grans empreses: Les anàlisis econòmiques actuals indiquen que la petita i mitjana empresa, que és el que tenim aquí, és perfectament adient per a exportar.
Davant de gairebé una trentena d'assistents, entre els quals es trobaven l'alcalde Joan Antoni Baron i la primera tinent d'alcalde i cap de l'Àrea de Serveis Centrals Pilar González Agapito, Joan Tugores va expressar les que creu són les claus per a sobreviure en un món global. La conferència, organitzada per l'Associació d'Amics Garcia Oliver, es va dividir en tres parts. En primer lloc va definir als conceptes de cohesió social i competitivitat, a continuació va estudiar quines són les causes d'aquesta competitivitat i va acabar amb algunes consideracions finals.
Comentaris