L'advocat, catedràtic, professor de Dret Penal i tertulià televisiu Joan Queralt va ser convidat per l'associació Juristes pels Drets Humans del Maresme per fer una conferència al voltant del llibre que va coordinar i que s'anomena "La Sentencia del Procés. Una aproximación académica". L'acte va omplir la sala d'actes de Can Palauet.
La presentació d'aquest llibre va servir al professor Queralt per fer una valoració molt crítica de la Sentència del Tribunal Suprem, que va condemnar als màxims dirigents del procés a varis anys de presó. Segons Queralt, la Sentència va suposar una infracció de la pròpia Constitució Espanyola, la qual pretén protegir de forma molt intensa els drets de reunió, de manifestació, de llibertat d'expressió, etc....
Aquests drets recollits en la Constitució, a més, han estat interpretats de forma molt àmplia pels Tribunals Europeus. En canvi la Sentència del Procés es basa en una interpretació molt restrictiva del Codi Penal, posant-lo fins i tot per damunt de la Constitució Espanyola, i per descomptat de la Jurisprudència dels Tribunals europeus.
Reflexions jurídiques i des del Dret
La sentencia del procés, una aproximación académica és un llibre coordinat per Queralt en el que es recullen ponències que es van presentar en un seminari acadèmci a la UB, on es va oferir una sèrie de reflexions per entendre, des del Dret, les conseqüències penals i més enllà del moment que es va viure a Catalunya.
Es buscava un debat serè i profund sobre les implicacions jurídiques i polítiques d'una confrontació que sembla lluny d'acabar. van participar en la seva elaboració Enoch Albertí, Mercè Barceló, David Bondia, Mirrentxu Corcoy, Iñaki Esparta, Nicolás García, Mirentxu Jordana, Iñaki Lasagabaster, José Martín, Javier Mira, Jordi Nieva, Josep M Vilajosana, Esther Zapater i el mateix Joan J. Queralt.
Comentaris (1)