La notícia de l'any és una notícia trista, la mort de la Mariona
Ens vàrem trobar amb una fatalitat. Però la reacció dels Capgrossos ha estat esplèndida i l'actitud de la família molt lloable. Va ser una mort molt sentida i el sentiment de solidaritat va consolidar la colla. La Junta directiva va prendre les decisions que s'havien de prendre en el moment que s'havien de prendre.
El nou local reafirma la voluntat de continuar
Feia temps que hi treballàvem, però arriba en un moment molt oportú per obrir una nova perspectiva de futur.
El 2006 ha estat any d'eleccions autonòmiques i d'un nou Estatut. Què n'hem d'esperar des de Mataró.
El nou Estatut dóna més oportunitats als Ajuntaments per poder treballar. D'altra banda, el govern de Pasqual Maragall s'ha destacat per un intens treball municipalista que ha servit per desencallar temes que feia molts anys que no es desencallaven. Esperem que amb el nou Govern aquesta collaboració tingui continuïtat.
Aposta per tenir més competències?
No és un tema de competències, sinó de finançament. No ens fa mandra gestionar coses que no ens pertoquen, però volem tenir recursos i si disposem d'un marc jurídic competencial clar, encara millor.
Tenim un tren orbital a la carta dels reis
Hi ha estudis engegats i creiem que hi haurà concrecions aviat, tot i que hi ha un escull a saltar que és el finançament i la relació que hi ha d'haver entre el Ministeri i la Generalitat.
I la línia de la Costa? Dibuixi'ns el projecte de soterrament
...quan el tren entra a Mataró en una determinada alçada comença a soterrar-se seguint el circuit de Ronda Lluís Companys, O'Donell i Camí de la Geganta per sortir per la banda de Llevant. Una línia que tindria tres estacions, al Pla d'en Boet i Cerdanyola Sud, al Parc Central i a Rocafonda El Palau; i des del Parc hi hauria d'haver la interconnexió entre la línia orbital i la línia C-1. Més a la llarga, la línia de la Costa ha de passar per l'interior i que a Mataró en comptes d'entrar per la Laia l'Arquera, ho faci pel Camí del Mig. Ara, això de pensar en un tren soterrat de Barcelona a Mataró és una barbaritat.
Això seria guanyar definitivament el mar
Si d'una vegada per totes aconseguim el desdoblament de la n-II cap a l'interior, podem guanyar definitivament la façana marítima.
Abans haurem de millorar els accessos per Mataró-Oest
Estan en marxa els projectes, els concursos i el compromís que tenim amb la Generalitat és que començarem la primera pota de Mata-Rocafonda el primer trimestre de l'any que ve.
Mataró pateix problemes de mobilitat, ho diuen els ciutadans
És el problema de totes les ciutats grans i mitjanes. A Granollers no circulen millor que Mataró.
Els botiguers se senten perjudicats pel desordre circulatori
No hi ha desordre circulatori. En els últims anys s'ha fet un esforç molt important per construir aparcaments i peatonalitzar el centre històric que és on hi ha els carrers més comercials. El desori seria si els cotxes poguessin entrar amunt i avall per tota la ciutat. No hi hauria manera de gestionar-ho.
Les grans superfícies comercials tenen aparcament gratuït
Qui ha dit que aparca gratuïtament? Està clar que quan tu vas a la caixa de l'Alcampo, també pagues l'aparcament. I el model és exportable si el botiguer (del Centre) es fa càrrec de l'aparcament del seu client. És més incòmode comprar a la Plaça de Cuba que al Mataró Parc?
Vostè com ho veu?
Jo vaig a la plaça de Cuba i normalment amb cotxe. Aparco, agafo el carretó i compro.
Però els botiguers del centre estan en desigualtat de condicions
No es queixen pas pel tema d'aparcament.
Per què, doncs?
Volien tenir la zona peatonal més hores obertes i jo crec que això és perjudicial. Però aquí hi ha altres interessos a conciliar, per exemple l'associació de veïns volia tenir la zona més hores tancada. Tothom ha de cedir una mica.
No han passat un bon any amb els comerciants, van manifestar-se perquè no volien obrir el dilluns de Fira
Vaig preguntar perquè una obertura voluntària afavoria a uns i no a uns altres. Sabem que el Mataró Parc es va omplir el dilluns de fira i que una part important no era de Mataró. Aleshores hi havia una oportuntat de negoci i aquesta gent ho va aprofitar i altres no. Nosaltres vam tenir una demanda i vam creure que era una bona ocasió també per projectar la ciutat. I vam fer aquest canvi de dates.
L'economia encara és el problema amb majúscules?
L'economia continua sent una màxima preocupació. Tot i que hi ha tendències que si es consoliden, assenyalen una sortida o una superació a la crisi provocada per la situació del tèxtil.
Han tornat a tancar moltes empreses aquest any.
Era d'esperar que hi hagués una sotregada important amb la desaparició dels aranzels. Però això es va signar fa dotze anys. Què van preveure des de Bruselles, i des de Madrid, i des de Barcelona, perquè l'impacte no fos tan fort? Res. I m'és igual el color del partit que governava. Des dels ajuntaments i amb els mitjans que hem tingut ara hem articulat polítiques.
Hem de ser optimistes?
Tenim més gent ocupada, més empreses, empreses una mica més grans i empreses diversificades en sectors diversos. És una garantia que una crisi en un sector no afecta d'una manera tan decisiva en el conjunt de l'economia d'una ciutat. Però continua sent una preocupació que tinguem un nivell d'atur per sobre de la mitjana espanyola i catalana.
Han posat en marxa les accions del Pacte per al Desenvolupament Econòmic i Social
Un primer paquet important està destinat a la promoció de ciutat i un altre de més lent i més profund consisteix en un pla de xoc en contra del fracàs escolar en instituts de secundària. Sembla que hem començat a baixar alguns punts.
L'oposició ha sortit a la foto del Pacte, però diuen que no se'ls té en compte.
Tothom va poder aportar el què va voler. Les propostes es van discutir i es van consensuar. Pactar amb agents econòmics i socials i amb els grups municipals dóna estabilitat a les polítiques. Al govern li tocarà respondre si les coses no van bé, però si van bé caldrà remarcar és fruit del consens.
L'entrevista continua aquí
-
Comentaris