El regidor Juan Carlos Jerez
El regidor Juan Carlos Jerez

Jerez veu l'acord dels romanents positiu per a Mataró

Juan Carlos Jerez posa en valor que l’Ajuntament podrà dedicar part dels diners a despesa corrent i no a sufragar dèficit com fins ara

El polèmic acord entre el Ministeri d’Hisenda i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies que permet la utilització dels romanents municipals previ préstec a l’Estat d’aquests superàvits serà positiu per Mataró. Així ho creu el regidor Juan Carlos Jerez, arquitecte dels comptes municipals, que posa en valor que l’acord permeti destinar imports a sufragar despesa corrent.

Els ajuntaments podran disposar del 35% del seu superàvit

Els ajuntaments que cedeixin els seus romanents a l'Estat podran utilitzar, entre el 2020 i el 2021, com a mínim el 35% dels fons aportats.  L'acord entre Hisenda i la FEMP contempla que les entitats locals constitueixin voluntàriament un préstec a favor de l'Administració General de l'Estat pel total dels seus romanents de tresoreria. Ho podran fer fins al 15 de setembre. Els ajuntaments ho hauran de destinar a inversions "financerament sostenibles" en tres àrees prioritàries: Agenda urbana i mobilitat sostenible, cures de proximitat i cultura. 

El fet que els municipis només puguin disposar del seu propi superàvit mitjançant préstecs a l’Estat ha aixecat crítiques però el regidor Juan Carlos Jerez considera que la nova via pot ser fructífera per un Ajuntament com el de Mataró, que ja ha hagut de modificar el seu propi pressupost de resultes dels efectes de la Covid-19

La façana de l'Ajuntament de Mataró, amb les banderes onejant a mig pal pel Covid-19. Foto: Ajuntament de Mataró

La façana de l'Ajuntament de Mataró, amb les banderes onejant a mig pal pel Covid-19. Foto: Ajuntament de Mataró

“És un avenç però voldríem més percentatge”

L'Ajuntament podrà destinar l'import a capítols que fins ara no podia

En declaracions a Capgròs.com, Jerez prioritza les qüestions positives sobre les negatives -també hi té crítiques- a l’acord dels romanents. Així, posa en valor que als imports que es mobilitzin dels superàvits no estiguin condicionats per la regla de despesa que els destinava únicament a finançar dèficit: “Nosaltres tenim problemes de corrent i ara podrem dedicar part del romanent a capítols que fins ara no podíem. Creiem que és un avenç clar però òbviament ens agradaria que el percentatge del que podrem disposar fos més alt”, assegura el tinent d’alcalde.

Jerez aplaudeix el sistema de préstecs a l’Estat: “que els diners funcionin a crèdit i vagin a la tresoreria de l’estat i no a a un banc no és cap bajanada, és més em sembla fins i tot progressista com a sistema”. Això sí insisteix en què “el problema són les quantitats, els ajuntaments hem fer front a la crisi de la pandèmia i la veritat és que a molts ajuntaments els semblarà poc la part que els toca”. Jerez també veu bé que es condicioni les inversions a elements com agenda urbana, mobilitat sostenible, atenció sanitària primària i cultura. 

Dues crítiques a l’acord

L'acord ha trencat el consens a dins de la FEMP

Per Juan Carlos Jerez, però, l'acord entre Estat i l’ens municipalista no és tot flors i violes. “No s’ha de menystenir el fet que és la primera vegada que la FEMP arriba a un acord amb l’Estat sense consens absolut del conjunt de forces, és el primer cop que s’ha de votar i és negatiu que el món local no hagi arribat al consens, El municipalisme sempre havia tingut el tarannà d’anar tots a una”, assegura. L’altra crítica també té a veure amb la perspectiva municipal: “els ajuntaments tenim la sensació de tenir sempre algú al davant, de ser la última administració que es té en compte i quan ets l’últim passa el que passa, crec que no es té prou present que els ajuntaments som un pilar constitucional previ a les autonomies i que a l’hora de la veritat no se’ns tracta com ens mereixem, nosaltres no som administracions subordinades!”, rebla el socialista. 

Tot i aquestes primeres valoracions de Jerez, la decisió de l’Ajuntament de Mataró d’acollir-se o no a la possibilitat d’utilitzar via crèdit amb l’Estat part del romanent que habilita l’acord no es prendrà fins a finals d’agost. Hi ha temps fins el 15 de setembre. “Ho hem de parlar primer en clau de govern i després buscarem l’acord amb la resta de grups municipals”, estipula Jerez. També un cop reprès el curs serà el moment d’analitzar la situació pressupostària d’una administració local, la mataronina, molt exigida per la crisi de la Covid-19.  “Aquest acord dels romanents no canvia la situació, no trastoca cap dotació i nosaltres seguim havent de quadrar números i aquí el següent cavall de batalla serà com acabem l’any, és evident que els ajuntaments acabarem amb dèficit”, vaticina el responsable de serveis centrals.

 

Arxivat a:

Comentaris (2)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive