¿D'on apareix la iniciativa de la TecnoEscola?
Apareix amb la voluntat de trobar noves formes per formar en el camp de les noves tecnologies. Des de la Fundació TecnoCampusMataró es va veure molt clar que calia cercar noves formes d'implantar la sensibilització i la dinamització en l'àmbit de les noves tecnologies als ciutadans i al món associatiu de Mataró. La TecnoEscola va néixer el juny del 2003, i també pretenia executar una funció social; la d'evitar la exclusió social i laboral de joves de la ciutat, oferint-los un espai atractiu on trobar una formació que garantia una inserció laboral.
¿I des d'on s'impulsa?
Dins de l'Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM) hi ha un servei anomenat "Servei d'Ocupació", que es dedica a buscar i cercar l'accés a la feina de la gent que s'hi atansa. Dins del Servei d'Ocupació hi ha diferents programes encarregats d'encarrilar les vides professionals dels ciutadans segons els seus gustos, desitjos, etc. Doncs aquí dins, un d'ells és la TecnoEscola, una espècie d'escola taller. És un programa de formació i treball per a joves de setze a vint-i-cinc anys i que té una durada de 2 anys.
¿I com s'articula aquest temps de formació?
En aquest període els nois es dediquen a estudiar ajudats per una petita beca durant els sis primers mesos. Passat aquest petit període es posen a posar en pràctica allò que han après. Per normatives de la TecnoEscola, els alumnes d'aquesta no poden treballar per a empreses, a diferència d'altres tallers de formació ocupacional. Això vol dir que només poden posar en pràctica allò que han après només per a entitats i associacions o organismes de l'ajuntament. Des de llavors han treballat per 24 entitats de la ciutat, fent més d'onze mil hores de suport tècnic i formatiu.
¿Com són les persones que estan aprenent a la TecnoEscola?
Acostumen a ser alumnes que majoritàriament no volen continuar estudiant i volen accedir de forma senzilla al mercat laboral. Si fins ara les escoles taller es basaven més en aprendre oficis com fuster o cuiner, ara els alumnes venen sabent que els hi oferim una cosa que els hi agrada, noves tecnologies informàtiques aplicades. No venen perquè no sàpiguen què fer.
¿I quants són?
Són 32 alumnes, més nois que noies, dividits en tres grans grups: tècnics informàtics, aquells que reparen ordinadors. Vuit que són tècnics instal·ladors de sistemes de xarxes en ordinadors i llavors tècnics en disseny multimèdia que s'encarreguen de fer programacions de pàgines web, creació en disseny gràfic, etc. En aquests darrers també els hi diem dinamitzadors de les noves tecnologies. Aquesta funció de dinamitzador es basa en saber fer arribar de forma fàcil les noves tecnologies a sectors que normalment els hi costa entrar a la informàtica; parlaríem sobretot de gent gran o gent jove, o persones amb qualsevol tipus de discapacitat. I la forma de fer entrar aquesta gent en aquest món és a través d'aprenentatges concrets; se'ls hi ensenya a fer una presentació en PowerPoint, o se'ls hi ensenya a enviar un correu electrònic, o a redactar una carta amb un editor de text...
Féu una doble labor social.
Sí, i sobretot perquè accedim a un tipus de gent que no anirà a formar-se a una escola d'informàtica o de disseny web. Accedim a associacions que sovint podrien esdevenir col·lectius amb risc d'exclusió digital.
¿Quin horitzó us marqueu?
És un projecte finit, que s'acaba el juny del 2005. No es planteja una continuïtat, almenys de moment, sobretot perquè la TecnoEscola funciona amb subvencions de la Unió Europea i la Generalitat, que requereixen temps perquè arribin. Però acabar-lo no vol dir que les repercussions en la ciutat s'acabin. Amb la TecnoEscola hem demostrat que hi ha molts llocs de treball en el sector de les noves tecnologies on no cal ser un enginyer o un enginyer tècnic per a ocupar-los. Sovint té més valor la intuició, la vista en solucionar problemes concrets, que no pas grans cervells. I aquests nanos ho estan fent, i a més d'una forma més que correcta. De fet han vingut persones d'altres llocs a interessar-se per com funcionem.
¿Com valores la TecnoEscola des d'un punt de vista més social?
Els alumnes es veuen útils amb la feina que fan i se senten disposats a ajudar i ensenyar. És un projecte social que mescla formació amb els joves, servei a la xarxa d'entitats i associacions i un increment de la mà d'obra jove i formada de qualitat en el sector de les noves tecnologies, i disponible a casa nostra.
¿Quan acabi el projecte de la TecnoEscola, quin futur els hi espera als seus alumnes?
Des de l'IMPEM ara treballarem per a col·locar tots els nois. Ara comença una campanya de comunicació del propi Servei d'Ocupació de l'IMPEM per a fer saber a les empreses del sector que hi ha una plantilla sencera de professionals qualificats preparats per a ser contractats. L'objectiu és que el cent per cent de les persones trobin feina estable, ja que estem parlant d'unes feines, uns fil·lons d'ocupació, que cada cop aniran a més.
Comentaris