Ramon Radó

Javier Candeira: 'El sistema del copyright és molt pervers'

És membre de Barrapunto.com, un fòrum de notícies sobre software i drets digitals. Va participar a la jornada Noves tecnologies, dret i patents

¿Què vol fomentar Barrapunto?

Barrapunto aposta pel software lliure i millorar els drets digitals existents en aquest moment. Tenim un sistema de copyright pervers, que permet que alguns guanyin molt i puguin influir més en els legisladors. Davant d'això, la societat civil ens hem de moure.

Un dels trets identitaris de Barrapunto és el rebuig a les patents sobre el software, un tema sobre el que hi ha diferents opinions. ¿Té sentit patentar els programes informàtics?

No, perquè la patent és un privilegi, que atorga el monopoli de fabricació a algú a canvi del benefici social que suposa la publicació d'informació sobre aquest invent. Es pot patentar el software? És una idea. El conveni de Munich prohibeix que es patentin els jocs de cartes, les operacions matemàtiques, els algoritmes, les receptes de cuina i també els programes informàtics. Com tots els altres exemples, els programes d'ordinador són idees, no processos mecànics o de fabricació. Per tant, el problema no és legislar les patents: estan legislades al conveni de Munich i aquest les prohibeix. El que passa és que grans empreses estan pressionant per canviar aquesta legislació.

¿Què canviaria si es legalitzessin?

Si es legalitzen les patents, a més de no ajudar a fer avançar la informàtica (la informàtica ha avançat moltíssim sense patents), valdran a Europa les patents americanes i japoneses i es perjudicarà Linux i el software lliure en general.

¿Davant d'aquesta situació, quines alternatives hi ha?

N'hi ha diverses, una de les més destacades és Creative Commons, un sistema que planteja cedir part dels drets a la comunitat per benefici de la comunitat i també de l'autor. L'autor renuncia als drets, tot i que hi ha opcions com renunciar els drets, però obligar a citar l'autor, prohibir-ne la comercialització o la derivació.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive