T. Rodon / E. Castarnado

‘Ja ningú recorda quan no teníem la oportunitat de decidir?’

Molts mataronins no han oblidat la cita d'avui a les urnes i han votat el projecte d'Estatut de bon matí, per gaudir del bon temps la resta del dia

Encara queden deu minuts per les 9 del matí però Andreu Domènech ja s'espera a l'Aula de Teatre del Monumental per exercir el dret a vot. “He de marxar a casa els meus pares, a Figueres, i necessito votar a primera hora”, explica. Malgrat tot, reconeix anar una mica perdut: “No sé si em toca votar aquí; ara m'han anat a buscar els documents”. L'expectació sembla que a primera hora és alta. A tres quarts de deu del matí, el referèndum del projecte d'Estatut d'Autonomia havia obtingut al Monumental uns setanta vots. “Almenys va venint gent, així es farà menys avorrit”, exclama una de les presidentes de les dues meses de l'Aula de Teatre.

La d'avui diumenge, dia 18, és la cinquena consulta ciutadana d'ençà de la recuperació de la democràcia. Malgrat tot, és tan sols el segon Estatut que es vota des del 1975, el tercer si fem cas al text de Núria del 32. Per això, l'experiència de referendar és més aviat escassa. “M'ho he hagut de pensar molt; és la primera vegada que voto i ningú m'havia explicat com anava”, diu Joan Fernández, que encara dubta si anirà a votar al matí o a la tarda.

Sol i platja
Molts són els estudis que s'han fet sobre la influència del temps en la participació electoral. Els politòlegs no s'han arribat a posar d'acord sobre aquest tema però, en qualsevol cas, el cert és que el dia en què Catalunya decideix el sentit del seu vot s'ha llevat amb bon temps i una calor sufocant. Per això molta gent ha aprofitat per votar d'hora i després anar cap a la platja, que a les 10 del matí ja presentava un ple considerable.

Altres, en canvi, prefereixen apurar fins a última hora. És el cas d'Artur Gironès, un ciclista de Canet que aquest matí passava per Mataró: “Aniré a votar a la tarda, penso que el diumenge és un mal dia per fer consultes ciutadanes perquè la gent aprofita per fer coses, jo faria que es votés en dos dies”. Es faci a l'hora que es faci, molts mataronins tenen plena consciència de la importància del seu vot, com una de les votants més matineres María Assunción Ruiz, que ha recriminat la gent que no té intenció de votar: “Ja ningú recorda quan se'ns impedia opinar i el vot era més un somni que una realitat?”.

Els votants del migdia
El flux de votants al CEIP Peramàs al voltant de les 12 del migdia és tímid però constant. Segons expliquen els responsables de les meses electorals d'aquest col·legi, el matí ha aplegat sobretot gent gran i de mitjana edat, alguns més decidits que d'altres. “No ens ha costat gens decidir el vot, feia temps que ho teníem clar”, diu Antonio Pérez, que ha vingut a votar amb la seva dona Pilar Belmonte. En canvi, Maria José Rodríguez es defineix com a “indecisa”: “Aquesta vegada m'ha costat moltíssim arribar a una decisió perquè no han informat bé, només ens han arribat les discussions polítiques”.

Un petit entrebanc
La gent gran també ha volgut dir-hi la seva i fins el col·legi Peramàs s'han acostat molts matrimonis grans i també algunes àvies que han sortit de la residència per introduir el seu vot a les urnes. Una d'elles, Araceli Subías, ha tingut un ensurt a la sortida de l'edifici. La mataronina s'ha entrebancat i ha caigut per l'escala de l'entrada quan volia ajudar a baixar a una companya. La dona s'ha fet una petita ferida a la cama esquerra en fregar-li la pell amb l'esglaó. Quan els responsables de les meses s'han assabentat del succés s'han acostat a atendre-la. “M'han assistit molt bé –deia Subías mentre l'acompanyaven de nou a la residència- tornaré a votar al migdia amb el meu marit”.

Sis vegades a la taula
Al col·legi de la Coma, al centre de Mataró, hi ha hagut moviment durant tot el matí. A dos quarts de tres s'havia registrat un 30% de participació. "No està malament", valorava Joaquim Martorell, que sense voler-ho s'ha convertit en un autèntic especialista de la mesa electoral. "Aquesta és la sisena vegada que m'ha tocat per sorteig ser membre d'una taula", explicava resignat aquest pediatre que ha viscut en primer pla unes eleccions municipals, dues autonòmiques, unes generals i dos referèndums, el de l'Otan i l'actual. "Encara no havíem constituït la taula i ja hi havia gent esperant-se per votar", ha comentat Martorell que ha destacat la presència de molta gent jove. Meritxell Abril i Queralt Uix, totes dues de divuit anys acabats de fer, han estrenat la seva condició d'electores en aquest referèndum. "He vingut amb il·lusió", comentava la Meritxell sortint de La Coma amb el seu company, el seu germà i els seus pares. "He votat conscient de la importància que té", ha comentat. La Queralt, que ha anat al col·legi acompanyada de la seva mare, ha esperat gairebé fins a l'hora de dinar per exercir el seu dret recentment adquirit. "Anirà bé per Catalunya", ha dit amb decisió. "L'Aznar podia haver fet més i no va fer res, per això és important que avui es voti aquest nou Estatut", ha afegit.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive