Integració universitària al TEcnocampus

Un dels projectes més importants del TecnoCampus és la unió en un sol centre de les dues universitats que funcionen actualment a Mataró, l'Escola Universitària del Maresme (EUM) i l'Escola Universitària Politècnica de Mataró (EUPMt). Aquesta nova universitat entrarà en funcionament, si tot va com està previst, el curs 2009-2010, i s'ubicarà al claustre de l'edifici del Tecnocampus. Es tracta d'un repte força complicat, ja que cal integrar sota un únic organisme directiu dos centres que imparteixen matèries dispars (empresarials a l'EUM i enginyeries a l'EUPMt) i que estan adscrits a universitats diferents (la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat Politècnica de Catatalunya, respectívament).

A finals de 2005 es va signar un conveni entre l'Ajuntament de Mataró, titular de l'EUPMt, i el Consell Comarcal, titular de l'EUM, per establir el marc de cooperació que portés a la creació d'aquest model integrat d'estudis superiors. Des de llavors, els dos centres universitaris han treballat en la definició d'una estratègia comuna que estableix tres objectius principals. El primer, la internacionalització, prenent com a eixos bàsics el coneixement de l'anglès i l'intercanvi d'alumnes i professors amb universitats estrangeres. El segon, la professionalització, amb estudis i molt orientats a la posterior tasca professional de l'alumne i la integració de les empreses en el model docent. I el tercer, la formació d'alumnes amb mentalitat emprenedora, innovadors, creatius i sense por al risc, que busquin nous reptes per ser competitius i que acabin desenvolupant projectes en el territori.

El procés per arribar a aquest projecte comú no és senzill. “Treballem per definir una cultura organitzativa comuna, però és cert que els col•lectius d'enginyers i d'empresaris no tenen molt a veure. Som dues escoles amb direccions i tarannàs diferents”, reconeix Mar Isla, Directora de l'EUM. Encara queden força passos per fer, ja que tant la integració de la gestió i de les estructures de les dues universitats no s'iniciaran fins passades les properes eleccions municipals. Per Joan Gil, director de l'EUPMt, la unió de les dues escoles és vital per convertir-se en “un centre universitari de referència”. “Volem generar coneixement, però també captar-lo. Quan una empresa tingui un projecte a desenvolupar, podrà acudir a nosaltres per trobar els recursos necessaris”, afegeix. Sumar valor afegit “Les nostres escoles universitàries no compten amb el prestigi necessari. Per tant, han de sumar valor afegit”, explica la Pilar Gonzàlez, presidenta del TecnoCampus, que recorda que actualment a Catalunya hi ha “més de 1400 enginyers que han sortit de Mataró”. Segons González, l'entrada dels dos centres a l'Espai Europeu d'Educació Superior permetrà crear nous títols universitaris Per la seva part, l'Alcalde Joan Antoni Baron ha destacat la unió en un sol centre dels estudis d'enginyeria i d'empresarials, cosa que pot crear “sinèrgies molt importants”. “Els graduats de la politècnica volen muntar empreses, i per això els és útil adquirir coneixements empresarials”, explica. Tantmateix, Baron constata que treballen “amb calma i tranquil•litat” en el procés cap a la creació d'un consorci universitari únic.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive