Innovàtic 2006
Innovàtic 2006

V. Bueno

Innovació empresarial, la clau de la supervivència

Els empresaris són conscients que innovar és bàsic per encarar el futur en bones condicions, però encara els costa portar-ho a la pràctica

Innovació. Una paraula en boca de tothom. L’administració hi destina milions d’euros en promocionar-la, i les empreses tenen assumit que és el concepte clau que els permetrà encarar el futur. En un mercat saturat de competidors i en una època de greu crisi econòmica, innovar, ser diferents, oferir quelcom nou, és la clau per garantir la pròpia supervivència. “En moments de crisi és més necessari que mai diferenciar-se, ja sigui en els procediments de treball o en productes nous”, explica Albert Vidal, director del centre tecnològic Cetemmsa, referent en la innovació al Maresme. “Des de l’aparició de països que poden produir el mateix que nosaltres amb costos més barats, la innovació és molt important de cara a reequilibrar la balança”, destaca Roser Moré, presidenta de Fagem, que aglutina les principals associacions empresarials i gremis de Mataró i Maresme. És en aquest sentit que l’Impem promou el fòrum Innova 360º, que tindrà lloc del 13 al 15 de novembre a l’Espai Firal del Parc Central. Un espai dedicat a incentivar la innovació entre l’empresariat com a fórmula per a millorar la competitivitat.

Tots els agents econòmics tenen clar que la innovació és bàsica, però portar-la a la pràctica no és tan fàcil.“És l’única solució, però té un cost associat, i a molts empresaris els costa fer el pas endavant”, matisa Vidal. “La innovació va lligada a les possibilitats que té l’empresa de posar en marxa els estudis pertinents i fer-ne aplicació, i això molt sovint passa pels recursos econòmics de què disposi”, reconeix Moré. Per a la presidenta de l’Institut Municipal de Promoció Econòmica, Alícia Romero, la innovació està present a “molts sectors econòmics” de la ciutat, però apunta que “queda feina important per fer”. Innova 360º és, segons l'IMPEM, un intent de donar resposta a aquest fet.

Com definir la innovació?. “En l’àmbit empresarial, és una inquietud constant en ser diferent”, apunta Vidal. “És el procés que et permet realitzar una millora o un canvi en un producte, procés o metodologia”, resumeix Romero, mentre Moré la defineix com “estar molt al cas d’allò que el mercat necessita i que no és convencional”. Se sol relacionar amb les noves tecnologies, però tots els sectors, fins i tot els més tradicionals i artesans, en poden participar. Reestructurar l’empresa, fer campanya de màrketing original i efectiva, associar-se temporalment amb la competència o buscar mercats per explotar també són vies per innovar. “Starbucks o el Cirque du Soleil són dos grans exemples d’innovació en dos sectors com el cafè o el circ, que han existit des de sempre”, explica Romero. I quin és el camí per a incentivar-la des de l’àmbit públic? Per a la presidenta de l’IMPEM, cal “crear les condicions adequades”, un “ecosistema” format per empresaris, emprenedors, capital i coneixement on convergeixin les dinàmiques de treball i es generi innovació “de manera natural”. El TecnoCampus, el gran projecte de l’Ajuntament, s’inscriu en aquesta línia.

Innovació i talent
Per generar innovació, però, l’element bàsic és que els ciutadans tinguin talent. I les fórmules per incentivar-lo a la societat són més complexes, requereixen canvis més profunds. “Necessitem generar coneixement des de les universitats, però també potenciar l’emprenedoria des de l’inici, a les escoles” , apunta Romero. Un discurs similar al que va pronunciar fa unes setmanes el prestigiós economista Xavier Sala i Martín a Mataró. “Calen profundes reformes en el sistema educatiu que potenciïn l’esperit crític dels alumnes. Necessitem gent amb idees, però sobretot fer possible que aquestes tirin endavant”, va explicar el professor de la Universitat de Columbia. Que l’administració, en definitiva, no sigui una barrera perquè aquest talent acabi generant riquesa.

Idees, creativitat, talent, imaginació, gosadia, esperit de col·laboració, recerca, formació, noves tecnologies... Són molts els actius que formen la innovació. L’arma imprescindible, des de les pymes a les grans corporacions, per sobreviure a l’atapeïda jungla de l’economia global.

Consulta els casos de sis empreses mataronines que han apostat per la innovació

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive