Els dubtes i la incertesa planen al voltant de la jornada de vaga d'aquest dimecres, dia 8 de novembre. Una jornada que hauria de ser, teòricament, un calc de la del passat 3 d'octubre, però que sembla que pot tenir menys seguiment. Aquella es va realitzar dos dies després del Referèndum per condemnar la violència policial contra els votants exercida durant l'1-O. S'hi van sumar la majoria d'organismes públics (l'Ajuntament i el Consell Comarcal, per exemple, van tancar portes) i també les escoles i instituts, seguint la crida feta pel departament d'Ensenyament. Moltes botigues també van tancar, i tot plegat va portar a una jornada amb les mobilitzacions més massives que es recorden a la capital del Maresme.
Fa un mes la vaga o aturada de país va tenir molt seguiment, però la convocatòria era molt més unitària
La jornada de fa un mes va tenir molt de seguiment, però sota una certa confusió. Per una banda hi havia una vaga convocada per aquell dia pels sindicats minoritaris, prèviament a l'1-O. Per l'altra, el que es va conèixer com una "aturada de país" impulsada per les entitats i partits sobiranistes, amb el suport dels sindicats majoritaris. Per tant els treballadors que volguessin podien acollir-se al dret a vaga perquè aquesta havia estat legalment convocada, però a la vegada molts es van trobar que no els calia fer-ho ja que era la seva pròpia empresa o administració pública la que havia decidit parar l'activitat dins de "l'aturada de país".
Aquest dimecres dia 8 la situació hauria de ser similar, però hi ha un marc general de confusió que fa que molta gent, quan no falten ni 24 hores per al dia assenyalat, encara no sàpiga a què atendre's. De vaga n'hi ha, ja que ha estat convocada per la Intersindical CSC. En aquesta ocasió, però, la crida és molt menys unànime. Els sindicats CCOO i UGT no hi donen suport, ja que no estan d'acord amb les vagues de caràcter "polític". La patronal, per la seva banda, s'ha mostrat molt més bel·ligerant en aquesta ocasió: CECOT, per exemple, no s'hi ha adherit, malgrat que darrerament s'ha posicionat a favor del procés sobiranista, i Foment del Treball va presentar dilluns passat davant del TSKC una demanda per suspendre-la. En cas que sigui declarada il·legal durant el dia d'avui, els treballadors i treballadores no tindrien cobertura per poder-s'hi acollir.
Al migdia de dimarts institucions com l'Ajuntament de Mataró encara no saben si tancaran portes demà, i les escoles també tenen dubtes
A hores d'ara, institucions com l'Ajuntament de Mataró encara no saben si tancaran portes demà o si la majoria dels seus treballadors faran vaga. Pel que fa als centres educatius, és proable que el seguiment sigui força més majoritari ja que el principal sindicat del sector, l'USTEC, s'hi ha adherit. A l'escola Anxaneta, per exemple, el claustre de professors ha decidit adherir-se a la vaga, amb els corresponents serveis mínims, però encara no ho han comunicat formalment a les famílies perquè estan pendents de si el jutge la il·legalitza. Per la seva banda des de l'Escola Pia Santa Anna s'està informant a les famílies que el centre obrirà "amb normalitat" però que alhora se salvaguardarà el dret dels seus treballadors que vulguin fer vaga. "Adaptarem el treball a l'aula en funció de l'assistència", afirmen.
Comentaris