capgros.com/ACN

Impulsen un grup de treball per garantir la supervivència de les platges

Es farà un anàlisi del litoral per tal de determinar on és viable que existeixi platja i quines accions serien necessàries per mantenir-la

El Departament de Territori i Sostenibilitat, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat de Cantàbria, els ajuntaments de Montgat, Masnou, Premià de Mar, Vilassar de Mar, Cabrera de Mar i Mataró, així com diversos grups polítics, han constituït aquest dissabte el primer grup de treball conjunt que ha d'acordar les actuacions necessàries per tal d'estabilitzar les platges del Baix Maresme. L'objectiu d'aquest grup serà dur a terme un anàlisi del litoral per tal de determinar on és realment viable que existeixi platja i, en segon lloc, quines accions serien necessàries per garantir la seva pervivència, quina administració les hauria de materialitzar i a quin cost.

Es tracta, doncs, del primer pas per assolir un acord social entre tots els implicats que haurà de continuar amb la recerca del consens amb l'Estat, com a administració competent.

Les platges del Baix Maresme pateixen, des de fa anys, una reducció progressiva de l'aportació de sediments que, en alguns casos, ha comportat la seva desaparició en alguns trams. Aquesta regressió es produeix, segons els estudis realitzats fins ara, per l'efecte acumulatiu de diversos factors com ara l'increment de les zones urbanitzades; l'obtenció d'àrids a les lleres i les diverses proteccions hidràuliques en rius i rieres; l'efecte rebot de l'onatge quan xoca contra les esculleres de protecció de les vies del ferrocarril o contra els passeigs marítims; o el clima mediterrani, de tipus torrencial, que implica una gran variabilitat en les aportacions de sediments.

Més de 8 milions de metres cúbics de sorra
Per tal de revertir la regressió de les platges que provoca l'acumulació de totes aquestes causes, des de 1964 l'Estat ha abocat més de 8 milions de metres cúbics de sorra, amb l'objectiu de recuperar la línia de costa, i s'han transvasat més de 600.000 metres cúbics de sorra als ports. Malgrat aquests esforços, en alguns trams de costa continua la desaparició de la platja.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive