Canviant l'enllumenat al barri del Pla d'en Boet. Foto: R. G.
Canviant l'enllumenat al barri del Pla d'en Boet. Foto: R. G.

Il·luminar Mataró amb els criteris del segle XXI

El Pla director de l’enllumenat públic invertirà 7,3 milions d’euros en 8 anys per aconseguir una il·luminació més eficient, ecològica i econòmica

Mataró té previst invertir 7,3 milions d’euros per aconseguir un enllumenat públic més eficient a nivell lumínic, econòmic i mediambiental. Una aposta molt ambiciosa, recollida en el Pla director de l’enllumenat públic, aprovat l’any 2018 amb una previsió de vuit anys i que, fins avui, ha executat actuacions de renovació de l’enllumenat a diferents zones de la ciutat per un valor d’1,9 milions d´euros. Queda, per tant, força camí per recórrer encara per aplicar del tot aquest projecte de model integral de gestió energètica, però ja s’ha avançat molt. El projecte compta amb el suport dels fons europeus FEDER, que hi destinen 2,8 milions d’euros. 

La regidora d’Espais Públics, Elisabet Ruiz, destaca que “la gran prioritat d’aquest mandat per al govern municipal és posar la ciutat al dia” i per això bona part de les inversions se centren en aquest àmbit, on s’hi inclou l’enllumenat. “En aquest cas parlem d’una actuació molt transversal, que té un impacte en àrees com la seguretat ciutadana, l’ocupació, la promoció de ciutat, o bé equilibrar la cohesió de tots els barris”, afegeix Ruiz.

L'estalvi suposarà uns 400.000 euros anuals a raó d’1,2 milions de kWh/any

La millora de l’eficiència de l’enllumenat públic permet revertir els estalvis generats, que són molt elevats (es calcula que suposarà uns 400.000 euros anuals a raó d’1,2 milions de kWh/any), en el manteniment i millora de les pròpies instal·lacions, però també genera retorn social, ja que els diners que no s’han gastat es poden invertir en altres projectes. Les emissions de CO2, a més es reduiran en 480 tn. I sense oblidar que, amb aquesta aposta, els carrers de Mataró estaran més ben il·luminats i seran molt més segurs, també des de la perspectiva de gènere. Per tot plegat, l’elevada inversió està més que justificada.

27 foto 01 mataró batega

Un dels nous punts de llum LED, a la plaça Assemblea de Catalunya

L’objectiu és adaptar l’enllumenat a les necessitats de la ciutat, depenent del tipus de teixit urbà on se situï: residencial, industrial, comercial o no urbanitzable, així com el tipus de via, parant especial atenció a camins escolars i eixos comercials, zones d’oci nocturn o instal·lacions esportives. Sempre segons criteris de sostenibilitat i d’eficiència energètica, amb control remot, programació flexible, i reducció en hores de poc ús.

Una de les claus és assolir un nivell més elevat de seguretat pública

Una de les claus és assolir un nivell més elevat de seguretat pública, millorant les zones de poca visibilitat o punts negres d’accidentalitat, així com passos per a vianants, espais percebuts com a insegurs pel veïnat o accessos als centres docents. Però la millora de l’enllumenat també té repercussions en àmbits com el patrimoni de la ciutat, ja que permet posar en valor carrers i edificis singulars.  Una bona il·luminació dels vials també facilita l’activitat comercial dels mateixos, i pot remarcar espais com el front marítim o els punts d’arribada a la ciutat, de cara a facilitar-ne l’atractiu turístic. 

El Pla director de l’enllumenat públic s’emmarca en una estratègia de ciutat vinculada al foment de la sostenibilitat i de l’acció contra el canvi climàtic, que queda recollida al Pla d’Acció d’Energia Sostenibilitat i Clima (PAESC) aprovat el juliol de 2018. Entre els seus objectius hi figura assolir, l’any 2030, uns nivells d’emissions de C02 un 42,7% inferiors als detectats al 2005.

Objectius del Pla

  • Millora de l’eficiència energètica. Estalvi en el consum d’energia d’1,2 kWh/any, l’equivalent econòmic a 200.000 € anuals.
  • Més llum per als vianants. Es prioritza la llum destinada a la vorera per a confort i seguretat dels qui hi caminen
  • Valors ambientals. Reducció d’emissions a l’atmosfera en prop de 480 Tn de CO2 i evitar l’excés de llum on no es requereixi.
  • Enllumenat integrat en l’entorn. Adaptat espais i usos com ara a mercats, zones comercials i industrials, residencials, culturals o turístiques
  • Una eina de promoció. Pot servir per ressaltar elements singulars i turístics del municipi o assenyalar lumínicament recorreguts turístics
  • Més seguretat. Una millor il·luminació dels carrers dissuadeix actes vandàlics i incívics
  • Perspectiva de gènere. Els carrers més ben il·luminats faciliten la percepció de seguretat de les dones en l’espai públic.

Les accions realitzades fins ara

Durant aquests dos primers anys del Pla s’han invertit 1,9 milions d’euros en accions ja realitzades o bé en marxa. L’any passat es va renovar l’enllumenat públic de diversos carrers del Centre i de Cerdanyola, amb la instal·lació en els carrers més comercials de llumeneres amb un control d’il·luminació dinàmic i equipades perquè s’hi puguin connectar altaveus de megafonia. Aquest 2020 s’ha actuat als barris dels Molins i de Vista Alegre amb un nou sistema d’enllumenat LED que suposarà un estalvi energètic anual del 52%. Al setembre, l’Ajuntament  va iniciar el canvi d’enllumenat de més d’una trentena de carrers dels barris del Pla d’en Boet, l’Eixample, Rocafonda i El Palau. 

planol

Planol amb les obres de canvi d'enllumenat ja executades o bé adjudicades. Font: Ajuntament

Mataró compta amb més de 1.600 punts de llum. Actualment el 60,5% ja són LED, que permeten un estalvi molt important, mentre que la resta encara són de vapor de sodi d’alta pressió (l’habitual llum groga). Aquest sistema es va instal·lar ara fa un parell de dècades, quan l’Ajuntament de Mataró va ser una de les pioneres a l’Estat en fer la substitució de la llum blanca (basada en vapor de mercuri, amb molt poc rendiment lumínic i molta despesa elèctrica) a la llum groga.  

Una iniciativa inclosa en el PAESC

El Pla director de l’enllumenat públic s’emmarca en una estratègia de ciutat vinculada al foment de la sostenibilitat i de l’acció contra el canvi climàtic. Tot plegat queda recollit al Pla d’Acció d’Energia Sostenibilitat i Clima (PAESC) aprovat el juliol de 2018. Entre els seus objectius hi figura assolir, l’any 2030, uns nivells d’emisisons de C02 un 42,7% inferiors als detectats al 2005. L’adaptació i millora de l’enllumenat és clau en aquest sentit ja que pot arribar a permetre una reducció d’emissions de 4809 TN de C02 cada any. Tots els serveis municipals, actors econòmics i ciutadania, però, han d’adaptar les seves activitats i hàbits de cara a mitigar l’efecte del canvi climàtic i adaptar-se a les noves circumstàncies que està generant.

Arxivat a:

Comentaris (2)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive