X. Alomà

Ignasi Guardans: ‘Els governs europeus eren conscients dels vols de la CIA'

L'eurodiputat denuncia que l'operació va ser possible perquè a l'espai aeri europeu no s'hi garanteixen realment els Drets Humans

Tot i que el Parlament europeu encara no ha tancat l'investigació sobre els polèmics “vols de la CIA”, a través dels quals els serveis d'intel·ligència dels Estats Units transportaven persones segrestades fins a presons secretes on eren torturades, la cambra màxima de la Unió Europea ha pogut concloure que l'administració Bush no és l'única culpable que s'hagi exercit aquesta pràctica. “No ens creiem que els governs europeus no fossin conscients de l'operació”, va assenyalar l'eurodiputat per CiU Ignasi Guardans en una conferència per oferir les claus de l'assumpte que va tenir lloc divendres al vespre a Can Palauet.

Guardans va explicar que, des d'un bon principi, la recerca que ha dut a terme el Parlament no es va centrar en els Estats Units, sinó en observar què havien fet els governs europeus per tal de permetre que l'executiu americà dués a terme l'operació. “És molt còmode criticar Bush i Rumsfeld, però ara no és el que toca”, va indicar l'eurodiputat. “Res de tot això hauria passat si a l'espai aeri europeu s'hi garantissin realment els Drets Humans”, va remarcar tot denunciant que “amb aquesta situació hipòcrita s'ha permès la violació dels drets per conservar les bones relacions amb els americans."

La conferència també va comptar amb la intervenció de l'eurodiputat Raül Romeva, coordinador del grup dels Verds al Parlament, que va destacar l'objectiu principal de la investigació: trobar responsables. Romeva va parlar sobre l'existència de tres nivells de responsabilitat dels governs: la passivitat davant l'operació, la complicitat –com el cas italià, amb la detenció del número dos del seu servei d'intel·ligència- o l'acció directa –com la implicació dels governs bosni, macedoni, polonès o romanès. L'eurodiputat va manifestar que “encara estem molt lluny de conèixer la veritat” i va remarcar la necessitat de mantenir el tema a l'agenda política i mediàtica. “En la mesura que l'assumpte es mantingui obert, viu, apareixeran nous testimonis”, va assegurar Romeva.

Ignasi Guardans i Raül Romeva van coincidir la a destacar que el treball en xarxa ha estat fonamental pel bon camí de la investigació. “La col·laboració amb el Consell Europeu, els mitjans de comunicació i ONGs com Amnistia Internacional ens ha permès dibuixar l'escenari del conflicte”, va dir Guardans. El paper dels mitjans en la investigació va estar representat a la conferència per Matías Vallès, periodista del Diario de Mallorca, que mesos enrere va revelar que un seguit de vols de la CIA van fer escala a Palma entre el 2004 i el 2005. “Obtenir el llistat d'aquests vols era tan senzill com pitjar un botó, però sembla que nosaltres vam ser els primers de preocupar-nos-en”, va dir Vallès. El periodista va denunciar que no hi havia cap obstacle que frenés el trajecte dels avions: “El Ministeri d'Afers Exteriors va assegurar haver ordenat que, si a qualsevol aeroport espanyol aterrava un avió sospitós, aquest fos intervingut de seguida. Però a Palma hi van aterrar i l'ordre no va arribar mai”, va assenyalar.

L'acte, organitzat pel grup comarcal d'Amnistia Internacional, va servir per donar a conèixer el reactivament de la plataforma al Maresme, tal com va anunciar durant la conferència la seva portaveu, Anna Puig.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive