ICV-EUiA ha volgut començar el curs polític amb un examen. Els ecosocialistes han posat sobre el paper la llista de dotze prioritats de govern que van incloure dins l'acord tripartit per al mandat 2003-2007 i han revisat un per un els punts del pacte. El resultat ha estat "molt satisfactori". "Tenim rescamor respecte el ritme d'alguns temes, però creiem que es poden resoldre", ha comentat el portaveu del grup municipal Jaume Grupera en un dinar amb els mitjans de comunicació locals celebrat avui al migdia al restaurant Poema XV.
Dels dotze punts, nou s'han passat amb nota. I només tres mereixen comentaris negatius. Un dels que Graupera ha destacat fa referència al Pla d'aflorament de l'economia submergida, que segons el partit, s'ha treballat de forma sectorial, amb iniciatives com la inspecció de tallers il·legals o l'aplicació de la nova llei d'horaris comercials, però "li falta molt de camí per córrer". ICV-EUiA planteja atacar el problema des d'una perspectiva global, a través del Pacte per al Desenvolupament Econòmic i Social o com a acció directe del govern. I exigeixen als seus companys de govern que es treballi "amb més intensitat". "Volem que tots els treballadors i treballadores de Mataró estiguin en igualtat de condicions", ha afirmat Graupera..
Les altres dues potes coixes de l'acord són el Pla d'Habitatge "que no ha arribat amb la celeritat que esperàvem", segons dicta l'informe d'ICV-EUiA. I el Pla d'atenció a les persones que són víctimes del maltractament, que els ecosocialistes consideren faltat de recursos. "Continuarem plantejant més esforç al govern", ha dit el líder ecosocialista.
Les crisis de govern
Jaume Graupera, que ha alternat el discurs amb Toni Guirao, president local d'ICV-EUiA, ha destacat que el partit ha ajudat a l'estabilitat del govern i s'ha referit al seu paper en les crisis provocades pel canvi d'alcalde, l'abril de 2004 i per la dimissió del cap del grup municipal d'ERC i president de l'Institut Municipal de Promoció Econòmica, Toni Civit, l'abril de 2005. "Hem anat posant terminis als conflictes. En el cas de Civit vam exigir la màxima transperència", ha recordat el líder ecosocialista. Per a ICV-EUiA, els canvis a l'IMPEM "han ajudat a ressituar alguns projectes que ens preocupaven, com els que afecten a l'àmbit de l'ocupació". ICV-EUiA no considera que les crisis hagin afectat la marxa del govern "que ha treballat sempre amb el ritme adequat". Preguntat també per les continuades intervencions al Ple per part de veïns i entitats, Graupera ha dit que no tradueixen un descontentament general de la tasca del govern i que es tracta "d'elements puntuals de conflicte".
El líder ecosocialista ha tingut paraules d'elogi per al nou alcalde, Joan Antoni Baron, "que ha promogut el diàleg" i ha estat crític amb el soci minoritari, ERC, quan se li ha preguntat si segueix sent útil al govern tripartit. "A ICV-EUiA tenim una motxila que pesa molt, pels anys que portem al govern i a l'oposició. La motxila d'ERC està buida i té moltes més possibilitats d'equivocar-se", ha dit. Guirao ha assenyalat que Mataró va ser una de les primeres ciutats en apostar pel model de govern tripartit que s'ha traslladat a altres esferes i que malgrat les crisis no hi ha motius per trencar aquesta aposta. "Tenim tres visions diferents d'un mateix problema", ha dit el president local d'ICV.
Graupera i Guirao estaven acompanyats pel president comarcal, Joan Lleonart; els regidors Quiti Guirao i Pep Comas; i Jordi Merino i Arnau Vilardell, militants del partit.
Llegeix el document de Mig Mandat d'ICV-EUiA
-
Els dotze manaments ecosocialistes
El full de ruta ecosocialista es basa en una llista de dotze temes que ICV-EUiA va incloure com a prioritats del govern per al mandat 2003-2007. Conscients que el PSC capitalitzarà bona part de l'acció de govern, "sempre ens ha costat marcar el nostre perfil", ha reconegut Graupera, els ecosocialistes valoren la seva aportació a partir dels dotze punts. Entre els punts que mereixen millor nota hi h la creació de dues escoles bressol; el Pla d'equipaments culturals; l'augment de pes dels centres cívics en el mapa cutural de la ciutat; la millora de l'assistència sanitària, amb dos nous equipaments sanitaris i la tercera planta de l'hospital; l'aplicació del pressupost participatiu; una política urbanística basada en la sostenibilitat; la potenciació de les Cinc Sènies com a zona agrícola; el Pla Integral del Barri de Cerdanyola; i una dotació dels equipaments que manquen al Centre i l'Eixample, així com la rehabilitació del teixit comercial. La bona marxa d'aquests nou punts, als que se sumen el Pla contra l'economia submergida, l'antenció específica a les víctimes de maltractaments i el pla d'habitatge, fa que ICV-EUiA consideri passada la revàlida del mig mandat.
Comentaris