Les regidores Alícia Romero i M. José Llavero amb Lola Notario
Les regidores Alícia Romero i M. José Llavero amb Lola Notario

Judith Vives

'I tu de qui ets?'

L'estand de Sierra de Yeguas a la Fira de l'Arbre va ser escenari del retrobament dels serrans que viuen a Mataró amb els seus origens

Lola Notario va deixar Sierra de Yeguas quan tenia 15 anys per venir a Mataró, on va trobar feina i va formar una família. També als anys seixanta, Rufina Maldonado es va establir a Mataró, però al cap d'un temps, després de casar-se i tenir fills, va decidir tornar al seu poble d'origen on va obrir la pastisseria que ara porta el seu nom. El passat dissabte, dia 11, la Lola i la Rufina es van tornar a trobar a la Fira de l'Arbre. Rufina participava al certamen amb una parada de venda dels productes típics de la pastisseria de Sierra de Yeguas. Per a Notario, com per a molts altres serrans de Mataró, aquest suposava el retrobament amb la gent, els records i els productes d'un poble que va deixar fa quaranta anys. Amb una barreja d'emoció i anyorança, la Lola no deixava de contemplar les diapositives amb imatges del poble, de saludar a la gent més gran i d'interessar-se per l'origen familiar de la gent més jove. En un poble de poc més de 3000 habitants és normal que hi hagi moltes relacions de parentesc. "I tu de qui ets?" és l'expressió amb la que es pregunta sobre l'origen familiar. I aquest cap de setmana, va ser la pregunta que més es va poder sentir als entorns de l'estand de Sierra de Yeguas.

Gràcies a aquesta pregunta, la Lola va descobrir el seu parentesc amb Maria José Llavero, regidora d'ocupació i desenvolupament de l'Ajuntament de Sierra de Yeguas. Al poble, Llavero és coneguda com la filla "del Zorro", i la seva tia àvia és també la tieta de Lola Notario, nieta de Juan "el Temblique". Durant tot el cap de setmana hi va haver molt de temps per als records, per conèixer les novetats del poble (com ara la recent construcció d'un hotel rural), per adquirir productes típics i per descobrir entre somriures nous llaços familiars. "Estem encantants, ens arriba gent que coneixem pels sobrenoms de les famílies, i és un gran valor veure'ls aquí”, assegurava dissabte l'alcalde de Sierra de Yeguas, Salvador Ortiz.

L'alcalde encapçalava la delegació de deu persones que es van desplaçar fins a la Fira de l'Arbre. Al certamen també hi van assistir quatre empreses: la pastisseria de Rufina Maldonado, l'empresa productora d'oli, la marca de patates fregides El tio de las papas i una promotora immobiliària. A més, es podien adquirir els productes ecològics de l'Hortícola Sierra, com els espàrregs, ja que Sierra de Yeguas és un dels municipis pioners a la comarca del Guadalteba en aquest tipus de cultiu. L'èxit de la convocatòria va ser tan gran que a primera hora de la tarda de dissabte ja no quedaven piononos –pa de pessic amb xocolata-. "Em sap molt de greu no haver-ne portat més, la gent els està comprant per caixes", explicava Rufina Maldonado davant l'èxit dels seus productes. "Fins i tot han vingut paisans que viuen a Sabadell i altres pobles que s'han assabentat que veníem", afegia.

Des de l'Ajuntament de Sierra de Yeguas van fer una valoració més que positiva de la visita a Mataró. "Des de fa un parell d'anys venim per Setmana Santa i ens retrobem amb la gent d'aquí, però aquest any hem vingut a portar els nostres productes", va dir l'alcalde. "Volíem crear nous vincles perquè els que teníem fins ara eren els de la gent que fa cinquanta anys que va marxar i s'anyora, i si no els reforcem tendeixen a desaparèixer", va explicar la regidora Maria José Llavero. En aquest sentit, un dels objectius de la visita, segons la regidora d'ocupació i desenvolupament, era el d'obrir "una línia comercial amb Mataró”. “Hem pensat en fer servir la fira per captar distribuidors, per trobar algun comerç que vulgui comercialitzar els nostres productes de qualitat", va afegir. "La gent de Sierra de Yeguas està molt contenta", va valorar la presidenta de l'Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró, Alícia Romero, que dissabte acompanyava a la seva homòloga malaguenya. "Per això tenim la idea de continuar convidant ciutats a venir els propers anys i tirar endavant relacions més comercials i no tant basades en la memòria i l'anyorança", va afegir.

Una plaça amb el nom de Mataró
Un dels rostres que també es van poder veure durant tot el cap de setmana als estands de Sierra de Yeguas va ser el de Paco Torres, un dels impulsors de la Casa de Andalucia de Mataró i natural d'aquest municipi que està agermanat amb la capital del Maresme des del 2004. "Ens fa molta il·lusió aquesta visita perquè així continuem amb els actes d'agermanament", va explicar. Torres va avançar que l'Ajuntament de Sierra de Yeguas està estudiant la possibilitat de posar el nom de Mataró a una nova plaça del poble, notícia que el propi alcalde serrà va confirmar. "Pensavem en posar-li Ciutat de Mataró a la plaça que sorgirà de la construcció de la urbanització del Asa de la puerta", va explicar Salvador Ortiz. Segons Ortiz, les obres podríen estar a punt a finals d'any.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive