El primer ferrocarril de la Península
El primer ferrocarril de la Península

Història, curiositats i anècdotes del primer tren de la península, en un llibre 100% mataroní

L'enginyer i especialista del món ferroviari Xavier Nubiola, el director de l’Arxiu Comarcal del Maresme, Alexis Serrano, i el periodista i historiador Manuel Cusachs són els autors del llibre

Un enginyer expert en ferrocarril, un dels grans experts en arxivística del territori i un veterà periodista i historiador, tots tres mataronins, han unit forces per publicar un llibre dedicat al primer ferrocarril de la península ibèrica, el que va unir Mataró i Barcelona i que enguany ha celebrat el seu 175è aniversari.

Es tracta de l'enginyer i especialista del món ferroviari Xavier Nubiola, el director de l’Arxiu Comarcal del Maresme, Alexis Serrano, i el periodista i historiador Manuel Cusachs, autors del llibre 'El primer ferrocarril de la península, 175è aniversari de la línia Mataró a Barcelona 1848-2023'. Aprofitant l'efemèride, àmpliament celebrada a Mataró a finals d'octubre, l’Arxiu Comarcal del Maresme ha coordinat l’edició d’un volum que afona en la història d’aquesta línia que té la consideració de patrimonial.

Publicat per l'Editorial Efadós, especialista en volums d'història gràfica, el llibre el formen tres capítols. L’inicial versa sobre la biografia del seu impulsor, el mataroní Miquel Biada. El segon tracta sobre la creació del primer tram de la línia (Mataró-Barcelona, 1848). I el tercer glossa el desenvolupament i l’ampliació de la línia, primer, fins a Arenys de Mar, i més tard, fins a Calella i via enllà fins a la Tordera i l’entroncament amb la línia del Vallès que arriba fins a la frontera amb França, i també parla de les companyies que l’han gestionat al llarg dels darrers 175 anys.

El volum està format per capítols aborden temes d’enginyeria civil, història, curiositats i anècdotes en relació amb aquesta línia patrimonial. Ben documentat i ricament il·lustrat, el volum és una peça que contribueix a donar a conèixer la història del desenvolupament tecnològic, industrial i cultural de Maresme i del país.

 

 

 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive